Sunt 195 de țări pe glob, iar Omicron a ajuns în 57, adică aproape o treime dintre ele. Pentru că varianta a fost raportată abia la finalul lunii trecut, sunt necesare mai multe date pentru evaluarea gravităţii bolii cauzate de varianta Omicron şi pentru a se afla dacă mutaţiile sale ar putea reduce protecţia oferită de imunitatea prin vaccinare, spune OMS în raport
„Chiar dacă severitatea este egală sau poate chiar mai redusă comparativ cu varianta Delta, este de așteptat ca numărul spitalizărilor să crească dacă mai multe persoane vor fi infectate”, transmite OMS. Potrivit organizaţiei, va exista un decalaj de timp între creșterea incidenței cazurilor și creșterea incidenței deceselor.
Pe 26 noiembrie, OMS a declarat varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, o variantă îngrijorătoare. Este a cincea tulpină SARS-CoV-2 catalogată astfel.
Numărul cazurilor de COVID-19 raportate în Africa de Sud s-a dublat până la 5 decembrie, la peste 62.000, şi au fost observate creşteri „foarte mari” ale incidenţei în Eswatini, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Lesotho, arată OMS.
„Analizele preliminare sugerează că mutaţiile prezente la varianta Omicron pot reduce activitatea de neutralizare a anticorpilor, rezultând reducerea protecţiei oferită de imunitatea naturală. Este nevoie de mai multe date pentru a evalua dacă mutaţiile prezente la varianta Omicron pot conduce la reducerea protecţiei oferite de imunitatea derivată din vaccin şi de date referitoare la eficacitatea vaccinului, inclusiv la utilizarea unor doze suplimentare de vaccin”, a mai transmis OMS.
Primele studii despre eficiența vaccinurilor împotriva Omicron vin cu rezultate diferite.