„Chiar dacă pacienți noi se prezintă în fiecare zi, investigațiile privind cazurile anterioare arată că focarul din regiunea noastră a apărut încă de la jumătatea lunii aprilie”, a declarat Hans Kluge.

Pe 7 mai, Marea Britanie a fost prima țară din Europa care a raportat un caz de infectare cu variola maimuței, un virus endemic în țările din Africa Centrală și de Vest. Astăzi, 31 mai, Agenția de securitate sanitară din Marea Britanie a raportat alte 11 cazuri, ajungându-se în această țară la un total de 183.

Doar nouă cazuri de variola maimuței au fost înregistrate în Europa în ultimii cinci ani, ceea ce subliniază faptul că aceste cazuri înregistrate în prezent sunt atipice.

Kluge a lăudat „mecanismele transfrontaliere rapide de schimb de informații” care au scos la iveală focarele din Europa.

Având în vedere că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în rândul bărbaților homosexuali, unele având legătură cu evenimente sau petreceri de amploare, Kluge a vorbit și despre reacția promptă a acestei comunități. „Comunitățile de homosexuali și bisexuali au un grad ridicat de conștientizare și un comportament rapid de prezentare la medic atunci când vine vorba de sănătatea sexuală a lor și a comunităților lor”, a spus șeful OMS Europa. „Într-adevăr, ar trebui să îi aplaudăm pentru prezentarea lor timpurie la serviciile de asistență medicală”, a precizat acesta.

Pacienții cu variola maimuței trebuie să se izoleze cât timp sunt infecțioși, dar este posibil să nu fie necesară punerea în carantină a celor cu care au intrat în contact. În schimb, Kluge i-a sfătuit să-și verifice de două ori pe zi temperatura și să-și monitorizeze starea de sănătate. De asemenea, a îndemnat guvernele țărilor în care a apărut boala să furnizeze vaccinul Imvanex și noul medicament Tecovirimat acolo unde este nevoie.

Foto: EPA

Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!

 
 

Urmărește-ne pe Google News