URECHILE
Un anume tip de implant poate reda partial simtul auzului: operatia stimuleaza direct nervul auditiv. Un microfon purtat deasupra urechii transmite semnale radio implantului aflat in organul receptor, activand o serie de electrozi care stimuleaza nervul auditiv. In viitor, auzul va putea fi mult imbunatatit prin intermediul unor electrozi mai mari, iar calitatea perceputa a sunetului va fi superioara celei actuale.
INIMA
Autoritatile americane se pregatesc sa aprobe primul implant de inima artificiala. Dispozitivul – cunoscut sub numele de CardioWest – are doua camere din poliuretan si o diafragma. Inima artificiala functioneaza dupa principiile similare ale organului uman.
VENTRICULUL
In majoritatea cazurilor de insuficienta cardiaca, principalul “vinovat” este ventriculul stang. Daca organul nu este afectat, medicii pot implanta in inima o pompa, care foloseste campuri magnetice pentru activarea unei elice de mici dimensiuni si care asigura flux continuu de sange catre organism. Pacientii care poarta un asemenea dispozitiv nu au puls.
PENIS
Cel mai avansat implant consta intr-o pereche de cilindri introdusa in penis, un rezervor cu solutie salina in abdomen si o pompa in scrot, aceasta realizand erectia. Dispozitivul se bucura de succes, iar pacientii care au suferit o astfel de interventie chirurgicala afirma ca pot avea o erectie chiar si in stare de ebrietate.
STIMULATORI MUSCULARI
Microstimulatorii sunt injectati in apropierea nervilor-cheie. Dispozitivul preia semnale electromagnetice, asemanatoare celor transmise de creier de la o serie de senzori externi, contractand muschii. Scopul cercetarilor este dezvoltarea unei retele wireless cu astfel de dispozitive, astfel incat persoanele semiparalizate sa se poata misca din nou.
OCHII
In maximum zece ani, oamenii de varsta medie vor putea inlocui stravechii ochelari cu niste lentile construite din plastic si gel. Lentilele, care vor fi implantate printr-o procedura simpla, au fost create de o firma australiana. La ora actuala, problemele de vedere se pot rezolva cu ajutorul unor lentile care se ataseaza pe pupila.
BRATELE
In viitorul apropiat, cei carora le-au fost amputate membrele superioare vor avea din nou o sansa: bratele bionice, care se ataseaza direct la sistemul nervos. Membrele vor putea fi actionate cu puterea mintii prin intermediul unor motorase. Unii oameni de stiinta afirma ca bratele bionice pot chiar sa perceapa senzatii.
RINICHI
Primul “organ” creat vreodata a fost un aparat de dializa, in anii ‘40. Sangele era filtrat printr-o membrana de carnat pentru a elimina toxinele. Tehnologia pusa la punct in urma cu 60 de ani s-a imbunatatit incontinuu, insa oamenii de stiinta nu au reusit sa creeze un rinichi in intregime artificial. Sperante exista, totusi: la Universitatea Michigan, din Ann Arbor, cercetatorii au reusit sa creeze un rinichi “bioartificial”: sangele este filtrat printr-un cartus extern care contine celule de rinichi.
SFINCTERUL URETREI
Continence Control Systems International, din Sydney, a pus la punct un sistem de control al sfincterului: un sistem de electrozi stimuleaza un sfincter artificial, creat din muschii pacientului. Activarea unui dispozitiv relaxeaza sau contracta sfincterul, care controleaza evacuarea urinei. La ora actuala, dispozitivul este testat pe animale.
FEMURUL
Inginerii de la University College London au creat un os care se dezvolta o data cu varsta. Mecanismul de crestere a osului se bazeaza pe un sistem rotativ: un camp magnetic este aplicat unui dispozitiv implantat in femur. Undele pun in miscare un mecanism din titan, care “creste” 4 milimetri la fiecare sedinta. Intreaga procedura dureaza 15 minute.
PICIORUL
Medicii au creat proteze pentru picior care se implanteaza direct in os. Procedeul – aflat in faza de cercetare – presupune ca osul rupt se sudeaza, dar este intarit cu ajutorul unor pinioane din titan.
SANGELE
Sangele artificial ar elimina problema rezervelor neindestulatoare pentru transfuzii, iar infectiile ar disparea complet. Indeplinirea acestui scop s-a dovedit dificila pana in prezent: sangele creat in laborator nu are consistenta celui uman si distruge capilarele. O firma din California pretinde ca a reusit sa rezolve problema: lichidul nu afecteaza capilarele si oxigenul ramane mai mult in organism.