Valentin a intrat in bransa pirotehnistilor la 26 de ani
Stele de toate culorile se reflecta in miile de pupile „flamande”, care nu mai vad nimic altceva decat minunea de pe cer. Un singur om nu are ochi pentru artificii: pirotehnistul. Cu panoul de comanda in fata, are in schimb grija ca bombele sa explodeze fara probleme.
Cand a intrat in bransa pirotehnistilor, Valentin Mincof avea 26 de ani si o meserie destul de interesanta. A urmat un curs de 6 luni, a dat examen la Inspectoratul Teritorial de Munca si a ajuns pirotehnist. La inceput a lucrat la firma unui prieten, iar in 1999 si-a deschis propria afacere. Are in spate spectacole de lumini care, deocamdata, nu pot fi egalate: Targul de Craciun din Bucuresti 1999, trecerea in anul 2000 cu Antena 1, ziua SUA la Bucuresti – 4 iulie 2000, Revelionul Mileniului RomExpo 2000 – 2001, ziua Politiei 6 iulie 2001, Liberty Parade (Bucuresti, Vama Veche), Ziua Ciprului – 1.10.2001, 2002, 2003 si multe altele.
in Romania, focurile de artificii au cautare vara si iarna, iar firma lui Mincof aduna cam 50 de astfel de actiuni pe an. Problema este ca romanii nu prea stiu ce sa ceara.
„Majoritatea vin la mine si-mi spun ca vor jocuri de artificii de 5 sau de 10 minute. Cat mai ieftin cu putinta… Ieftin si placut nu exista. Un foc de artificii nu este valoros in functie de numarul de minute, ci de numarul si calitatea bombelor trase. Degeaba trag 10 minute, cu un buget alocat de 300 de dolari, de exemplu. Vor sa le faci spectacol cu 300-500 de euro. Alti clienti ar fi firmele mari, care sarbatoresc un numar de ani si te solicita pentru 2.000-3.000 de euro. Eu personal nu mai accept contracte mici. in noaptea de Revelion, de exemplu, nu lucrez decat pentru cine ofera de la 1.000 de euro in sus. O firma poate duce cam 14-15 contracte mici in noaptea respectiva. Eu unul ma voi limita la 5-6, dar mari”.

„Pirotehnistul trebuie sa fie echipat ca la carte”
Pe de alta parte, Mincof a observat ca incepand de anul acesta, primariile stiu ce anume sa le ceara pirotehnistilor. „Vin si spun: vrem foc de artificii de atatea minute, dar vrem si prestatie pe muzica. Se face licitatie, iar firma care este aleasa semneaza un contract in care exista niste clauze foarte bine puse la punct. Apoi, pirotehnistul trebuie sa fie echipat ca la carte, ignifugat si cu casca de protectie cu antifoane”.
Cel mai scump foc de artificii al lui Mincof a fost prestat acum trei ani cu ocazia unei zile nationale. „15.000 $, atat am primit, si va asigur ca ce am facut noi cu banii astia, afara ar fi fost 65.000 de dolari”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News