fraza: „Daca vrei, este posibil”. Aceasta este piesa de rezistenta a colectiei de oua potcovite a covasneanului, colectie care va candida in august pentru Cartea Recordurilor. Vitrina este plina. Mai intai scoate din spatele geamului un ou cu nituri in el. Apoi unul brodat. Nu se poate! „Cum sa nu se poata, domnule, pune mana pe ele… sunt adevarate”.
Pensionarul Ioan Drusan, de 57 de ani, s-a apucat de potcovit oua cu vreo cinci ani in urma. „Bolicica” o are insa din tinerete, cand a vazut un asemenea obiect fragil nituit de un harghitean. Atunci si-a propus sa incerce sa bata si el cuie in oua, candva. De meserie electromecanic, a lucrat mult timp ca santierist si a indragit mecanica. in spatele casei din comuna Haghig are un atelier dotat cu tot ce ii trebuie pentru a putea repara orice masinarie. Dar acest lucru nu este suficient pentru el. „No, ala e adevarat meserias care potcoveste oua”, spune mesterul. Pentru a-si materializa ideea, Drusan si-a amenajat un mic atelier de mecanica fina – si inca ce fina – intr-una din camere. Aici gospodarul s-a apucat de „incondeiat oua” in acest mod mai putin conventional. Nu a fost usor pana a prins spilul: „Cred ca am spart atatea oua ca, daca le-as fi vandut, as fi putut cumpara o Dacie”.
La inceput era preocupat doar de nituirea pe coaja de ou. Mai intai gaureste oul, ii scoate continutul, il lasa sa se usuce bine, apoi ii da gauri si pune nituri din plumb. Nu a vrut sa arate cum se face nituirea propriu-zisa, tehnica este secret de familie. O asemenea operatie dureaza cam doua saptamani pentru fiecare ou. A reusit sa bage chiar si 130 de nituri intr-un ou de vrabie.
Formele care se vad pe ouale potcovite sunt conturate in doua feluri: prin nituri batute unul langa altul, sau prin bucati de tabla de aluminiu prinse in cuie de plumb in coaja fragila. „Mi s-a intamplat de multe ori sa mi se sparga oul dupa cateva sute de nituri – va dati seama cat de enervant poate sa fie!”, spune „potcovarul”.
Dupa ce a vazut ca e maestru in nituire, s-a apucat de brodat in coja de ou. La aceasta ora are un ou de gaina pe care l-a brodat prin 1.530 de impunsaturi. Aceasta ar fi piesa lui de rezistenta, care bate la poarta Cartii Recordurilor. in luna august, reprezentantii Guiness Book vor veni in Romania pentru a cronometra o femeie care vrea sa bata recordul de rezistenta la marsaluit. Cu aceasta ocazie, supervizorii de la Cartea Recordurilor vor merge si in Covasna, in comuna Haghig, pentru a vedea colectia de oua potcovite si brodate a lui Ioan Drusan. Colectia, pusa la loc de cinste in vitrina, alaturi de cele doua diplome pe care le-a obtinut pana la aceasta ora, numara 50 de oua de diferite marimi, in functie de pasarile de la care provin. Unele sunt montate pe socluri care sunt rotite de mini-motorase electrice. intr-un ou de strut, cu o sumedenie de nituri pe el, a bagat un bec. Apasa pe comutator si se aprinde lumina in ou. Rade, nu vrea sa spuna cum a facut. „Cred ca oul brodat cu 1.530 de impunsaturi va intra in Cartea Recordurilor”, este de parere Drusan.
in ultimul timp, pe langa bunicul Ioan Drusan a inceput sa „potcoveasca” oua si unul din nepoti, Mihai Drusan, care la 12 ani da semne ca are inclinatii serioase spre genul acesta ciudat de mecanica pe oua.

 
 

Urmărește-ne pe Google News