Helio, autoproclamat ,,plantator de copaci”, s-a mutat în Sao Paulo din Promissao, un oraș situat la 400 km nord. El a fost numit ,,nebun” atunci când a început să planteze copaci. Cu toate acestea, a continuat cu proiectul, pentru a lăsa o ,,moștenire” în orașul său adoptiv, care, spune el, ,,l-a primit”.

Terenul de 3,2 kilometri lungime și 100 de metri lățime este acum o junglă urbană cunoscută sub numele de Tiquatira Linear Park. Un râu curge între două bulevarde aglomerate din Sao Paulo, adăugând frumusețe și viață parcului.

Imagine aeriană a parcului
Sursă: Profimedia

În loc de consumatori de droguri, copaci din 160 de specii

Malurile râului, odată neglijate și frecventate de consumatori de droguri, sunt acum pline de mii de copaci înfloriți din 160 de specii. Helio, un fost executiv din industria alimentară, a început transformarea terenului în 2003, după ce a vizitat zona împreună cu soția lui. La acel moment, locul era abandonat și degradat.

Helio a început să planteze copaci fără permisiunea autorităților, cheltuind bani pe butași pe care i-a îngrijit până au devenit copaci impunători. Băbatul estimează că a cheltuit aproximativ 7.000 de dolari pe an pentru parc.

Oficialii din Sao Paulo, cel mai populat oraș din Brazilia, au recunoscut în final munca lui Helio și au desemnat terenul ca primul parc liniar oficial din oraș în 2008.

Locul a devenit sanctuar pentru 45 de spcii de păsări

Autoritățile au instalat un loc de joacă, un teren de fotbal, bănci, un amfiteatru, piste pentru biciclete, toalete și echipamente de gimnastică. Parcul ajută la prevenirea eroziunii malurilor râului, reduce temperatura centrului din beton al orașului Sao Paulo și îmbunătățește calitatea aerului.

Aproximativ 45 de specii de păsări au fost văzute zburând prin coronamentul copacilor, în parte datorită deciziei lui Helio de a planta un pom fructifer la fiecare 12 copaci.

FOTO: Copaci plantați de Helio
Sursă: Profimedia

Helio, acum pensionar, își petrece acum zilele verificând copacii – tăindu-i, compostându-i și chiar vorbind cu ei. El intenționează să planteze un total de 50.000 de copaci până când va termina oaza din centrul orașului Sao Paulo.

Urmărește-ne pe Google News