Controversatul cercetător britanic Aubrey de Grey, cel care a afirmat in urmă cu cateva luni că “omul de 1.000 de ani există deja printre noi”, a acceptat pentru prima dată să stea de vorbă cu un ziarist din România. Contactat de Libertatea, de Grey a explicat într-un interviu exclusiv în ce constau tehnologiile sale revoluţionare de întinerire şi cum va fi afectat în sens pozitiv omul de rând, pe viitor. “Majoritatea persoanelor care au atins 40 de ani sau mai puţin se pot aştepta să trăiască secole de aici încolo”, a spus, cu câteva luni în urmă, Aubrey de Grey, genetician în cadrul Universităţii Cambridge. Omul de ştiinţă britanic este susţinut de zeci de alţi cercetători aflaţi în căutarea unei “fântâni” a tinereţii veşnice. De Grey insistă asupra faptului că îmbătrânirea poate deveni un proces reversibil şi că oamenii vor trăi 1.000 de ani. “Adică, în maximum două decenii, «boala bătrâneţii» va fi eradicată”, mai spune el.

Libertatea:
Aveţi câteva ponturi pentru ca oamenii obişnuiţi să trăiască mai mult?
Aubrey de Grey: Nu. Atâta vreme cât eşti sănătos şi nu ai probleme grave, de tipul obezităţii, sau nu ai vicii precum fumatul, probabil că oricum vei ajunge să trăieşti până la 80-85 de ani şi nu există nimic astăzi care să adauge, să zicem, mai mult de 10 ani la durata vieţii. E nevoie de tehnologie pentru a trăi mai mult.

În ce mod tehnologia dv. va întineri corpul omenesc? Adică veţi adăuga vreun element- substanţă în celule sau ceva de genul acesta?
Mă gândesc că trebuie făcute mai multe tratamente simultan. Unele implică terapii cu celule stem, înlocuind astfel celulele îmbătrâ- nite cu unele “noi”. Altele se referă la terapii genetice, care sunt gândite pentru a modifica ADN-ul existent. Celulele sau moleculele dăunătoare vor fi eliminate prin diferite vaccinuri.

Toate organele din corp vor putea fi «reparate» în viitor

Corpul uman va fi întinerit cu totul sau vor fi înnoite doar anumite organe ori pielea?
Organismul va fi întinerit cu totul. În timpul vieţii, corpul asimilează diverse celule şi molecule dăunătoare, iar aceste tratamente, propuse de mine, vor elimina defectele care apar în timp. În anumite situaţii, terapia ar putea face inofensive efectele timpului. De-a lungul anilor sunt afectate organele din corp, aşa că toate trebuie “reparate”.

Care este, practic, vârsta la care “omul care trăieşte 1.000 de ani” îmbătrâneşte?
Cu terapiile menţionate mai sus, oamenii vor rămâne sănătoşi tot timpul vieţii. Efectele îmbătrânirii nu vor fi resimţite ca la oamenii de rând. E exact ca în situaţia unei maşini de epocă. Dacă e bine întreţinută, funcţionează ca în anul fabricaţiei. Creşterea şi dezvoltarea corpului nu vor fi afectate. Un om va deveni matur la fel cum am devenit noi mari.

De ce aţi spus că “omul care trăieşte 1.000 de ani” e deja printre noi?

Am făcut această menţiune, întrucât sunt de părere că terapiile despre care vorbesc eu vor fi dezvoltate, cel mai probabil, în următorii ani. Aşa că o persoană de vârstă medie, care trăieşte în zilele noastre, ar putea să se bucure de tratamentele antiîmbătrânire. Cei care se vor supune terapiilor de care vorbesc eu vor fi expuşi riscului de deces în aceeaşi măsură în care sunt expuşi tinerii, adică destul de puţin. Putem calcula astfel că o persoană ar putea ajunge la 1.000 de ani.

Care e, în viziunea dv., modul ideal de viaţă pentru a putea ajunge încă din zilele noastre la 1.000 de ani?

Nu am o formulă specială. Purtaţi centura de siguranţă la volan, nu fumaţi, aveţi grijă de organismul dv. – lucrurile evidente.

Lucraţi la o modalitate de reparare a ţesuturilor. Nu aţi fost contactat de marile concerne de cosmetice? Cum de nu sunteţi încă miliardar?
Problema e timpul: pentru a face funcţionale terapiile propuse de mine, e nevoie de mult timp. Deocamdată, proiectul meu e abia la început. Atât industria cosmeticelor, cât şi cea farmaceutică vor să câştige bani rapid. Din această cauză nu s-au arătat interesate de ideile mele.

Care e cea mai mare realizare a dv. de până acum?
Sunt de părere că cea mai mare contribuţie adusă omenirii a fost aceea de a populariza ideea că medicina regenerabilă are şanse reale de a fi implementată pacienţilor de orice vârstă, nu doar unor cazuri izolate. Din această cauză, abordarea SENS e una realistă.

Cum rămâne cu populaţia lumii? Ne va afecta creşterea ei în vreun fel? Nu vom fi prea mulţi pe planetă?

Cu siguranţă, numărul locuitorilor planetei trebuie controlat cumva. Dar acesta nu e un motiv pentru a îmbolnăvi oamenii. Toţi cei care trăiesc acum au dreptul la facilităţi medicale de cea mai bună calitate, pe care noi le vom putea oferi.

Ce aţi face dv. dacă ar fi să trăiţi un mileniu întreg?
Habar nu am şi nici nu-mi pasă! Ştiu că nu m-aş îmbolnăvi, şi la asta se referă şi munca mea. Când avem o viaţă atât de lungă în faţa noastră, cu siguranţă nu vom decide ce facem pe întreaga perioadă, poate ne gândim doar la următorii 10 ani.

Cine e Aubrey de Grey?

Aubrey de Grey (foto) are 46 de ani şi e un biogerontolog din Marea Britanie. Absolvent al Universităţii Cambridge, de Grey e cofondatorul Fundaţiei SENS, organizaţie care desfăşoară activităţi de cercetare cu scopul de a descoperi tehnici de întinerire şi prelungire a vieţii. Savantul a devenit celebru după ce, în urmă cu mai bine de o lună, a făcut o declaraţie şocantă, susţinând că “omul care va trăi 1.000 de ani există deja”.

Cercetătorul este şi autor al lucrării şiinţifice “Sfârşitul îmbătrânirii”, în care descrie cum medicina regenerativă ar putea face ca îmbătrânirea să devină un proces reversibil.

De Grey a descoperit metode pentru întinerirea corpului uman şi lucrează intens la dezvoltarea şi perfecţionarea acestora.

 
 

Urmărește-ne pe Google News