Potrivit Hotnews, omul de afaceri a ajuns în România vineri și urmează să fie încarcerat.
Ioan Niculae a declarat, joi seară, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că se afla în Italia și va ajunge azi, 19 februarie, în România.
„Sunt în Italia, la o clinică internat. Trebuia să ies probabil duminică. După primirea veștii din România că am fost condamnat mi-am făcut externarea și încep să mă pregătesc să vin în țară. Mâine sunt în țară”, a spus Ioan Niculae, la emisiunea „Sinteza zilei”.
Curtea de Apel București a transmis, joi, că decizia de condamnare a lui Ioan Niculae este definitivă
Potrivit minutei transmise de instanță, citată de G4Media, Ioan Niculae, 66 de ani, patronul clubului de fotbal Astra Giurgiu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Interagro.
Judecătorii i-au interzis lui Niculae și dreptul de a fi acționar, asociat sau administrator al unei societăţi comerciale pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale. Decizia este definitivă.
Procurorul Direcției Naționale Anticorupție ceruse pe 27 ianuarie o pedeapsă orientată spre maximumul prevăzut de lege pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și la spălarea banilor imputate lui Ioan Niculae.
Și soția omului de afaceri, Nicoleta Niculae, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.
În acelaşi dosar, Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila şi fost preşedinte al PSD Brăila, a fost achitat pentru trafic de influenţă.
Omul de afaceri a absentat de la ultimul termen din proces, fiind internat într-o clinică din Milano (Italia), unde se refăcea după infectarea cu COVID- 19, astfel cum a precizat avocatul său în sala de judecată. Ulterior, el a revenit în țară și a asistat la un meci al echipei de fotbal pe care o patronează, Astra Giurgiu.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. INTERAGRO S.A. și SC LIBAROM AGRI SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv, având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.
În baza acestui contract, au fost înregistrate în contabilitatea firmei INTERAGRO SA operațiuni nereale în baza cărora s-au eludat plățile taxelor și impozitelor către bugetul de stat. Obiectul contractului a constat în realizarea de materiale promoționale (brelocuri, post-it-uri și standuri) pentru S.C. Interagro S.A.
Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 de lei.
În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice, scopul fiind acela:
- de a externaliza veniturile firmei „mamă” (INTERAGRO SA), pentru a nu fi supuse taxării/impozitării
- de a crea imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă de către eventuali creditori în cazul existenței unor datorii
- de a finanța unele afaceri din cadrul grupului fără a se apela la metodele obișnuite (împrumuturi, credite bancare etc.). În acest fel a fost finanțată cu 5.000.000 de euro firma INTERVITT SRL (divizia de vinificație a grupului INTERAGRO), prin majorarea capitalului social prin aportul unei firme de tip off shore din Insulele Virgine Britanice ce își desfășoară activitatea în Cipru, controlată tot de inculpatul Ioan Niculae.
Omul de afaceri a mai făcut închisoare într-un alt dosar de corupție. În 2015 a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul „Mită la PSD”. Atunci, Bunea Stancu a primit trei ani de închisoare.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro