Forajul de explorare şi testare a acestor trei sonde a avut loc în perioada iunie 2022 – aprilie 2023, OMV Petrom investind în forajul de explorare aproximativ 20 de milioane de euro.
Una dintre descoperirile făcute de OMV Petrom a fost în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei.
„Compania a identificat resurse de ţiţei care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de ţiţei a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producţiei”, se precizează în comunicatul OMV Petrom.
O altă descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Târgovişte, unde au fost identificate resurse de ţiţei în cantitate estimată de 6 milioane bep. Lucrările de testare au avut loc în aprilie 2023, iar cele premergătoare dezvoltării exploatării sunt în curs de pregătire.
O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu şi au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producţia de gaze naturale a României din anul 2022.
„O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs”, se notează în comunicatul OMV Petrom.
Acționarii români dețin peste 42 % din OMV Petrom
OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022.
Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care acţionarii români deţin peste 42% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti).
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
vudejea • 13.06.2023, 18:56
Cipriane, dar nu-ti spui si opiniile? Iana d"aicea, rumane, ca uite si-n Sierra Leone e plin de diamante si-s printre cei mai saraci din lume...Le papa cine le-a papat si pana acum, la noi tot cele mai scumpe gaze si cel mai scump curent si cel mai scump cartof si cea mai scumpa apa dar am auzit ca vor sa platim si aerul ! Daca nu platesti cica-l taie
MAMIRA • 13.06.2023, 18:42
Cu alte cuvinte OMV - unde actionarul principal este STATUL AUSTRIAC- a mai gasit noi resurse bune de extras din Romania.
Jumbo • 13.06.2023, 14:55
Asa baieti, sa continue jaful resurselor naturale, de aia ne pierdem copiii si nepotii, ca ati vandut tot. Țepeeeeeeeeș