Judecătoria Ploieşti „condamnă pe inculpata S.C. OMV. Petrom S.A., (…) la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 1.000.000 lei (250 de zile amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 4000 lei), pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă”.
Prin aceeaşi sentinţă s-a hotărât şi acordarea de daune morale în valoare de 250.000 de euro, relatează Mediafax.
„Admite în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile şi obligă inculpata S.C. OMV. Petrom S.A la plata de despăgubiri civile către părţile civile astfel: către partea civilă F. C. (având calitate de tată al defunctului), la plata sumei de 50.000 euro cu titlu de daune morale, sumă ce se va plăti în lei la cursul BNR din data plăţii, către partea civilă F. E., (având calitate de mamă a defunctului), la plata sumei de 50.000 euro cu titlu de daune morale”, se arată în soluţia dată.
De asemenea, cei cinci fraţi ai copilului care a murit în urma inhalării gazelor ar urma să primească fiecare câte 30.000 de euro.
Decizia nu este definitivă, având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi.
Iniţial, Judecătoria Ploieşti a decis că OMV Petrom trebuie să plătească daune morale de 135.000 euro şi o amendă penală de 380.000 lei, dar sentinţa a fost desfiinţată în octombrie 2018 de către Curtea de Apel Ploieşti, care a hotărât rejudecarea cauzei.
Potrivit procurorilor, la data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul unui minor, la aproximativ 17 centimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând SC OMV Petrom SA, situată la circa 100 de metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia copilul.
„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea minorului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani. Inhalarea de către victimă a gazelor de sondă a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător aşa cum inculpata, societatea comercială anterior menţionată, ar fi trebuit să procedeze”, a arătat Ministerul Public în rechizitoriul prin care a trimis OMV Petrom în judecată, în 2016.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro