„Pentru companiile care produc și rafinează țiței, legea introduce obligația de a plăti 350 de lei pentru fiecare tonă de țiței prelucrată în 2022 și 2023. Prin urmare, OMV Petrom estimează o contribuție de solidaritate de aproximativ 1.500 de milioane de lei pentru anul fiscal 2022, care urmează să fie plătită la sfârșitul lunii iunie 2023”, a transmis compania.

OMV Petrom a adăugat că pentru T1/2023 valoarea contribuției de solidaritate este estimată la aproximativ 380 de milioane de lei, adică aproximativ 76 de milioane de lei, și se va reflecta în rezultatele din T2/2023. „Contribuția pentru întregul an 2023 va fi plătită la sfârșitul lunii iunie 2024”, a mai transmis Petrom.

Anunțul a venit la trei zile după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea taxei de solidaritate pentru companiile energetice, în varianta care reduce drastic suma care trebuie plătită de OMV Petrom. Concret, Petrom va plăti o taxă de solidaritate de numai 300 de milioane de euro. Anterior, compania susținea că nu datorează această taxă, în timp ce statul român se aștepta să colecteze cel puțin un miliard de euro, adică aproximativ 5 miliarde de lei.

Petrom este deținută de către grupul austriac OMV în proporție de 51% și a avut anul trecut un profit net de 10,3 miliarde de lei, iar în 2019, înainte de criză, a realizat un câștig de 3,56 miliarde de lei, astfel că profitul excepțional generat de creșterea prețurilor după invazia Ucrainei de către Rusia a fost aproape triplu.

Totodată, legea promulgată de șeful statului prevede că Black Sea Oil&Gas a fost scutită de la plata acestei taxe.

Urmărește-ne pe Google News