„Intenționăm să facem apel la această decizie și să continuăm să lucrăm. (…) Nu este un secret că am pledat întotdeauna pentru proteste pașnice, care să aducă reforme democratice”, a transmis Vesna prin intermediul canalului său de Telegram, descriind decizia instanței ca fiind una absurdă.
Vesna (Primăvara) este o mișcare de tineret cu o lungă tradiție în care a militat pentru drepturile omului în Rusia, iar activitatea acesteia a implicat organizarea de proteste și acțiuni pașnice, precum și monitorizarea alegerilor. Grupul a fost mult timp critic față de Kremlin și a adoptat o poziție puternică împotriva războiului, după ce a început invazia Rusiei în Ucraina, în luna februarie. De altfel, mișcarea rusă s-a remarcat prin apelurile repetate la organizarea de proteste în toate orașele din Rusia, după decretul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială.
ONG-ul este cea mai recentă organizație catalogată drept „extremistă” în Rusia, alăturându-se unei lungi liste pe care se mai află Fundația Anticorupție a lui Alexei Navalnîi, Martorii lui Iehova și compania mamă a Facebook, Meta.
Oricine este prins cooperând cu o organizație „extremistă” riscă consecințe juridice în Rusia, în timp ce acestor organizații li se interzice să opereze în țară în orice context.
Procuratura a susținut că acțiunile grupului Vesna au avut ca scop „subminarea securității publice și a ordinii constituționale”. Ședința de judecată a fost închisă atât pentru jurnaliști, cât și pentru membrii publicului, deși Perviy Otdel, un alt grup rus pentru apărarea drepturilor omului, a transmis, într-un comunicat de presă, că judecătorul a ignorat argumentele aduse de avocații Vesna.
Soarta organizației părea să fie pecetluită la începutul acestui an, când sediul său din Moscova a fost percheziționat de poliție înainte de sărbătorirea anuală a victoriei din cel de-Al Doilea Război Mondial, pe data de 9 mai.
În ziua următoare, Roskomnadzor, organismul de stat pentru supravegherea internetului, a blocat site-ul Vesna în Rusia. Pe 16 octombrie, Ministerul rus al Justiției a inclus Vesna pe o lista așa-numiților „agenți străini”, ceea ce reprezintă o provocare operațională enormă pentru orice organizație.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina