Vineri după-amiază, un tribunal a acordat orașului Windsor dreptul de a îndepărta cu forța protestatarii de pe podul internațional. Primarul Drew Dilkens a numit blocada „o criză națională”, iar oficialii din SUA au intervenit și au cerut rezolvarea rapidă a situației.
Traficul transfrontalier de pe Podul Ambassador, care leagă Windsor de Detroit, a fost oprit de luni, ca parte a unui protest la nivel național împotriva restricțiilor pandemice. Au fost raportate daune de aproape 300 de milioane de dolari canadieni (235 de milioane de dolari americani) în fiecare zi de protest.
Decizia instanței a venit după ce premierul statului Ontario, Doug Ford, a anunțat planul provinciei de a combate „perturbarea, intimidarea și haosul” protestelor care au paralizat cea mai critică rută comercială a țării. „Vor fi consecințe pentru aceste acțiuni și vor fi grave”, a spus el.
De asemenea, el le-a cerut protestatarilor să pună capăt „asediului” orașului Ottawa, care se prelungește de mai bine de două săptămâni. Doug Ford a acuzat protestatarii că îi țin efectiv ostatici pe locuitorii capitalei canadiene. „Este timpul să plecați. Și este timpul să facem acest lucru în pace”, le-a transmis el.
Sancțiunile pentru blocarea rutelor-cheie, inclusiv poduri și autostrăzi, ar include amenzi de până la 100.000 de dolari canadieni și până la un an de închisoare, a spus Ford.
Justin Trudeau a descris măsurile anunțate de Ford drept „responsabile și necesare”, adăugând că guvernul său analizează diverse opțiuni pentru a pune capăt blocadei.
„Totul este pe masă pentru că această activitate ilegală trebuie să se termine și se va termina”, a declarat prim-ministrul canadian, vineri.
Trudeau a spus că oficialii sunt îngrijorați de perspectiva violenței, dar a spus că aducerea armatei este ultima soluție. „Luăm toate măsurile de precauție pentru a menține oamenii în siguranță, dar cea mai sigură modalitate de a se termina acest lucru este ca toată lumea să se întoarcă în comunitățile lor, acum.”
De asemenea, premierul i-a promis președintelui american Joe Biden acțiuni rapide pentru a pune capăt crizei care a perturbat industria auto din America de Nord. Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la închiderea fabricilor auto și la încetinirea producției în timpul unui apel telefonic cu Trudeau, vineri, a declarat Casa Albă într-un comunicat.
„Cei doi lideri au convenit că acțiunile persoanelor care împiedică călătoriile și comerțul între cele două țări au un impact direct semnificativ asupra vieții și mijloacelor de trai ale cetățenilor”, se arată în declarație.
Înainte de anunțul făcut de Doug Ford, protestatarii au deschis o bandă a podului pentru a permite traficul. Dar, pe măsură ce întârzierile se răsfrâng în economie, o serie de producători de automobile, unii dintre cei mai mari angajatori din regiune, au fost forțați să reducă producția.
Protestele din cadrul mișcării intitulate „Convoiul libertății” au pornit de la camionagii, care s-au strâns din toată țara în capitala Ottawa pentru a manifesta împotriva mandatului care obliga transportatorii transfrontalieri să se vaccineze împotriva Covid-19. Ele au evoluat în demonstrații la nivel național împotriva măsurilor pandemice și a guvernului condus de premierul Justin Trudeau.