În iulie, cu o lună înainte de revenirea talibanilor la putere, numărul afganilor în situaţie de „foame acută” era de 14 milioane.

Această creştere rapidă a forţat familii să recurgă la măsuri disperate precum a sări peste mese sau a se îndatora la niveluri fără precedent pentru a avea ce pune pe masă, potrivit unui oficial al ONU.

„În Afganistan, un procent uluitor de 95% din populaţie nu se hrăneşte suficient, procentul crescând la aproape 100% în cazul gospodăriilor conduse de femei”, a transmis adjunctul emisarului special al ONU pentru afaceri umanitare, Ramiz Alakbarov, într-un comunicat.

Femei afgane vând lucruri din casă pentru a putea cumpăra alimente esențiale. Foto: Epa

Cu circa 39 de milioane de locuitori, Afganistanul are o națiune care trăiește deja, majoritar, sub pragul sărăciei, iar criza alimentară era resimțită chiar înainte de sosirea la putere a talibanilor. Dar, odată cu prăbuşirea guvernului ce avea sprijin internaţional şi cu revenirea talibanilor la putere, zeci de mii de oameni şi-au pierdut sursa principală de venit.

Talibanii au cucerit la 15 august 2021 Afganistanul după ce trupele americane au fost retrase din regiune.

La câteva zile după ce au preluat controlul, fondurile de dezvoltare internaţională au fost tăiate şi rezervele de peste 9 miliarde de dolari ale Băncii Centrale afgane păstrare în SUA au fost îngheţate, provocând un dezastru financiar în ţară.

Cu toate că ONU a trimis milioane de dolari sub formă de pachete de asistenţă, economia afgană continuă să se prăbușească.

 
 

Urmărește-ne pe Google News