Numărul deceselor, 3.077, este de două ori mai mare decât în 2020, arată datele celui mai recent raport al agenției ONU, publicat vineri.

ONU a cerut guvernelor să dezvolte „alternative” la rutele maritime periculoase pe care solicitanții de azil le folosesc pentru a ajunge pe teritoriul european.

„Din acest total, 1.924 de persoane au fost declarate moarte sau dispărute pe rutele din centrul și vestul Mediteranei”, a declarat Shabia Mantoo, purtătoarea de cuvânt a UNHCR.

„Alți 1.153 au murit sau au fost dați dispăruți pe ruta maritimă din nord-vestul Africii către Insulele Canare”, a adăugat aceasta.

Până la sfârșitul anului 2020, UNHCR a înregistrat 1.544 de decese de migranți pe ambele rute maritime.

Iar anul acesta, până la această dată, 478 de persoane au murit deja sau au fost date dispărute în timp ce încercau să ajungă în Europa.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, pandemia de COVID-19 și închiderea ulterioară a frontierelor au avut un impact semnificativ asupra fluxurilor de migrație, mulți refugiați recurgând la contrabandiști pentru a încerca să ajungă în Europa.

Anul trecut, peste 53.000 de persoane au ajuns pe mare în Italia și peste 23.000 de oameni în Insulele Canare, din Spania. De asemenea, anul trecut s-a înregistrat o creștere de 61% a plecărilor pe mare din Tunisia, comparativ cu 2020, și de 150% a celor din Libia.

Cele mai multe traversări pe mare se fac cu bărci gonflabile aglomerate, aflate în stare proastă, care se pot dezumfla sau răsturna, a precizat UNHCR.

„Călătoria pe mare din statele de coastă din Africa de Vest, cum ar fi Senegal și Mauritania, până în Insulele Canare este lungă și periculoasă și poate dura până la 10 zile”, a afirmat Shabia Mantoo la Geneva, în cadrul unei conferințe de presă.

„Multe ambarcațiuni au deviat de la curs sau au dispărut fără urmă în aceste ape”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a UNHCR.

Mediterana centrală este cea mai periculoasă și, implicit, mortală rută de migrație din lume, cu peste 17.000 de decese și dispariții înregistrate din 2014 încoace de către Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

UNHCR afirmă că rutele terestre pot fi, de asemenea, foarte periculoase pentru migranți și estimează că un număr și mai mare de persoane ar fi murit în timpul traversării deșertului Sahara sau atunci când au fost ținute în captivitate și abuzate de traficanți sau contrabandiști.

Vineri, ONU a lansat un nou apel, pentru strângerea a 155 de milioane de euro, banii urmând să fie folosiți în scopul protejării migranților și refugiaților care încearcă să ajungă în Europa.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News