Potrivit Declic, un raport ONU privind protestele din 10 august va fi făcut public în luna martie. „Persoana noastră de contact de la ONU ne-a înştiinţat cu privire la corespondenţa purtată cu Ministerul Afacerilor Externe din România pe tema încălcării drepturilor omului la protestul diasporei. Într-o scrisoare trimisă ministrului Teodor Meleşcanu, acesta este înştiinţat că ONU a primit informaţii care indică încălcări grave ale drepturilor omului la protestele din 10 august. Termenii scrisorii sunt extrem de duri la adresa Guvernului şi a modalităţilor în care autorităţile au ales să se raporteze la manifestanţii paşnici”, a declarat Antoniu Bumb, de la Declic, într-o postare de pe pagina de facebook a comunității.
Ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, este somat de ONU să răspundă acuzațiilor și i se cer informații suplimentare despre investigațiile derulate în România cu privire la acțiunile Jandarmeriei. Nu în ultimul rând, ONU solicită dovezi că s-au luat măsuri pentru ca „apărătorii drepturilor omului din România, inclusiv protestatarii, să își poată derula activitatea fără frica represaliilor”, se mai arată în mesajul Declic.
Comunitatea susține că în scrisoarea transmisă de ONU către MAE român, David Kaye, rapotor special ONU pentru promovarea şi protecţia libertăţii de opinie şi exprimare, i-a scris lui Meleșcanu: „[…]Excelenţa dumneavoastră, dorim să aducem la cunoştinţa Guvernului din care faceţi parte că am primit informaţii cu privire la folosirea forţei împotriva protestatarilor, informaţii care nasc îngrijorări cu privire la încălcări ale drepturilor omului în România. […] În egală măsură ne manifestăm îngrijorarea cu privire la declaraţii surprinzătoare făcute de oficiali ai Guvernului, prin care se încearcă justificarea acţiunilor Jandarmeriei”.
Declic, o platformă românească de campaigning online, a anunţat că a trimis, la finalul lunii octombrie 2018, un raport, realizat la solicitarea Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, care prezintă, potrivit acestora, dovezi privind abuzurile şi încălcările flagrante ale drepturilor omului, reprezentând şi un semnal de alarmă în privinţa folosirii unor gaze şi substanţe lacrimogene împotriva populaţiei civile paşnice.
Pe 10 august 2018, aproximativ 100.000 de oameni s-au adunat în fața Guvernului, pentru mitingul care s-a făcut remarcat mai mult prin violențele dintre grupuri de huligani și jandarmii care au folosit gaze lacrimogene. Două arme de foc au fost furate de la jandarmi. Sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma incidentelor.
Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august.
În urma violențelor de la mitingul Diasporei au fost arestați și mai mulți protestatari, acuzați de violențe contra jandarmilor.
Citește și: Cinci români au fost bătuți cu bestialitate în propria casă din Irlanda de Nord: „Era sânge peste tot!”