„Dacă războiul continuă, vom începe să vedem oameni care nu au resurse şi conexiuni”, a spus marţi Grandi într-o conferinţă de presă.

Oficialul ONU a precizat că asta ar fi o situație mai complicată pe care vor trebui s-o controleze statele europene.

„Aceasta va însemna o situaţie mai complexă pe care vor trebui să o gestioneze statele europene şi va fi nevoie de o solidaritate şi mai mare din partea tuturor din Europa şi din afara ei”, a mai declarat Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi.

Vinerea trecută, pe 4 martie, directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, a făcut o predicție similară. Oficialul OMS a spus atunci că Ucraina se confruntă deja cu o „catastrofă umanitară”, iar dacă trupele ruse continuă să înconjoare şi să bombardeaze marile oraşe, din următorul val de refugiaţi vor face parte probabil oameni mai vulnerabili la boli și „doar cu hainele de pe ei”.

Potrivit ONU, peste 1,5 milioane de oameni au plecat până acum din Ucraina de la începutul războiului, de pe 24 februarie, căutând refugiu în Polonia și alte țări vecine.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a transmis duminică și că cei peste 1,5 milioane de cetățeni care au părăsit Ucraina de la începutul ostilităților constituie criza refugiaților „cu cea mai rapidă creștere în Europa, de la al Doilea Război Mondial încoace”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News