Confruntat cu o criză umanitară și o națiune care trăiește deja, majoritar, sub pragul sărăciei, Afganistanul riscă să se scufunde rapid în „sărăcie generalizată” după revenirea talibanilor la putere luna trecută, a declarat, zilele trecute, directoarea pentru Asia şi Pacific a Programului ONU pentru Dezvoltare, Kanni Wignaraja, citată de Business Insider.
Prezentă la o conferință de presă, aceasta a afirmat că, până într-un an, rata sărăciei din Afganistan, țară cu aproximativ 38 milioane de locuitori, va urca până la 97-98%.
În prezent, 72% din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei, iar dacă nu se acționează rapid cu un ajutor financiar și umanitar, Afganistanul riscă să intre într-o recesiune economică brutală și extrem de rapidă.
„Afganistanul se va confrunta cu sărăcia generalizată până la mijlocul anului viitor”, a spus experta ONU.
Acolo ne îndreptăm: 97-98%, indiferent de modul în care lucrați aceste proiecții. Oamenii nu vor avea ce pune pe masă.
Kanni Wignaraja, directoarea pentru Asia și Pacific a PNUD:
Talibanii au cucerit Afganistanul după ce trupele americane au fost retrase din regiune. După preluarea puterii, aceștia au reînființat Emiratul Islamic al Afganistanului.
Denumirea aceasta, de Emirat Islamic, fusese dată prima dată de talibani în 1996. După ce SUA i-au îndepărtat pe talibani de la putere în 2001, Afganistanul a început să se dezvolte ca națiune și a avut mai multe reușite – a raportat un venit dublu pe locuitor și o creștere a ratei de participare la educație.
În cele două decenii de când talibanii nu au mai fost la putere, Afganistanul a realizat câștiguri economice semnificative, care sunt acum în pericol să se prăbușească din cauza instabilității politice.
Potrivit lui Wignaraja, țara se confruntă cu o presiune tot mai mare asupra sistemului bancar, amplificată de pandemia de COVID.
Afganistanul nu mai are acces la fonduri
La câteva zile după ce au preluat controlul, talibanii au descoperit că rezervele externe ale Afganistanului, în jur de 10 miliarde de dolari, sunt depozitate la New York și că suma a fost înghețată de președintele american Joe Biden.
De asemenea, Banca Mondială și FMI au suspendat temporar accesul Afganistanului la fonduri.
Iar mai multe țări au anunțat că asistența financiară va fi folosită în viitor drept pârghie în încercarea de a ține sub control guvernul afgan.