„Am văzut videoclipuri de ambele părți ale prizonierilor de război ucraineni care au fost capturați de partea rusă și ale prizonierilor de război ruși care au fost capturați de partea ucraineană”, a spus Bogner adăugând că ONU este „în proces de verificare a întregului material publicat”.
„Facem apel la autoritățile din ambele părți să facă investigații complete asupra acuzațiilor ridicate de aceste videoclipuri. Este important ca aceste tipuri de videoclipuri și ca orice tratament rău care poate avea loc să fie oprite imediat”, a mai declarat oficialul ONU, subliniind că este important ca prizonierii de război să nu fi expuși „curiozității publice” și să fie „tratați cu demnitate”.
Precizările reprezentantei ONU vin în contextul în care luni, 28 martie, în mediul online a apărut un videoclip în care, susține Rusia, apar soldați ucraineni care împușcă în genunchi soldați ruși capturați. Libertatea a ales să nu publice imaginile.
Totul s-ar fi întâmplat într-o așezare din Harkov, la peste 30 de kilometri de granița cu Rusia, potrivit CNN, care a anunțat că nu va difuza înregistrarea. Nu se știe din ce unitate fac parte soldații din imagini, însă, potrivit jurnaliștilor americani, militarii vorbesc într-un amestec de ucraineană și rusă cu accente ucrainene.
Rusia a anunțat că va ancheta cazul.
Andrei Krasov, prim-vicepreședintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, a declarat luni că astfel de acțiuni reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar. Iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că cei implicați în tortura prizonierilor de război ruși în Ucraina trebuie să fie trași la răspundere pentru acțiunile lor.
O investigație a fost anunțată și de partea ucraineană.
Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a dat asigurări că Executivul de la Kiev tratează ”foarte în serios” situația.
„Suntem o armată europeană și nu ne batjocorim prizonierii. Dacă se dovedește a fi real, acesta este un comportament absolut inacceptabil”, a afirmat consilierul prezidențial principal, Oleksei Arestovici.
La rândul său, șeful Forțelor Armate ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, a declarat pentru CNN, fără să facă referire directă la incident, că „pentru a discredita forțele de apărare ale Ucrainei, inamicul filmează și distribuie videoclipuri puse în scenă care arată un tratament inuman aplicat de presupuși «soldați ucraineni» față de «prizonierii ruși»”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: EPA
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!