La 30 de zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Biroul pentru drepturile omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite (UNHCR) a anunțat că a documentat detenția arbitrară și dispariția forțată a 22 de oficiali ucraineni locali, dintre care 13 au fost ulterior eliberați.
Poate cel mai cunoscut caz este cel al primarului Ivan Fedorov, edilul orașului Melitopol, situat în sudul Ucrainei, despre care autoritățile ucrainene au spus că a fost răpit de forțele ruse de ocupație și reținut câteva zile, pentru ca apoi să fie eliberat.
„Acesta pare să fie un tipar în zonele (din Ucraina, n.r.) care sunt ocupate de Federația Rusă”, a declarat Matilda Bogner, șefa echipei ONU pentru drepturile omului din Ucraina.
„Forțele Federației Ruse rețin persoane în mod țintit și nu informează rudele sau pe altcineva unde îi duc pe acești oameni. În unele cazuri, aceasta pare a fi o formă de luare de ostatici”, a spus Bogner în fața jurnaliştilor de la Geneva, prin intermediul unei legături video de la Ujhorod, oraș situat în vestul Ucrainei, aproape de granița cu Slovacia și Ungaria.
Bogner a precizat totodată că 15 jurnalişti şi activişti ai societăţii civile „care s-au opus invaziei” în mai multe regiuni au fost de asemenea „luaţi” cu forța.
Duși în locații necunoscute
„Pare într-adevăr că cei vizaţi sunt militanţi pro-ucraineni sau care sunt percepuţi de forţele ruse ca pro-ucraineni”, a arătat reprezentanta ONU.
Bogner a precizat că personalul ONU încearcă să verifice informaţiile potrivit cărora cinci jurnalişti şi trei activiști au fost eliberaţi ulterior, însă „locul în care se află ceilalți (jurnaliști, n.r.) rămâne necunoscut”.
Șapte jurnaliști au fost uciși în Ucraina de când a început invazia, pe 24 februarie, a mai spus Matilda Bogner. Libertatea a scris despre șase dintre ei, ultima victimă menționată a armatei ruse fiind chiar o jurnalistă rusă, Oksana Baulina.
Aceștia se numără printre miile de civili ucraineni, dar și de soldați din cele două tabere care șiau pierdut viața de la începutul războiului.
Biroul ONU pentru drepturile omului din Ucraina a confirmat moartea a 1.081 de civili, inclusiv 93 de copii, dar instituția subliniază că bilanțul real este probabil mult mai ridicat.
Un exemplu îl reprezintă portul Mariupol de la Marea Azov, acolo unde echipa condusă de Bogner nu a putut confirma oficial multe dintre decesele din orașul asediat pe care le anunță oficialii ucraineni.
Autoritățile locale au estimat că numărul deceselor din acest oraș a trecut de 2.000. Vineri, acestea au precizat că bombardamentul de săptămâna trecută asupra teatrului din Mariupol, în care se adăposteau civili, ar fi ucis 300 de persoane.
Bogner a mai spus că instituția pe care o conduce are acces redus, dar, folosind date din satelit, a reușit să obțină informații despre gropile comune din oraș, inclusiv despre una în care au fost depuse aproximativ 200 de cadavre.
Dar, a subliniat Bogner, până acum nu a existat nicio modalitate de a verifica dacă toți erau civili sau dacă au murit direct din cauza conflictului.
Bogner a concluzionat că „amploarea pierderilor civile şi distrugerea infrastructurilor civile sugerează puternic” că în conflictul din Ucraina au fost încălcate legile internaţionale privind protecţia civililor.
„Aceste atacuri provoacă suferinţe umane incomensurabile şi pot constitui crime de război”, a subliniat reprezentanta ONU.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia