Dintre aceste 10.000 de victime civile, „4.731 de persoane au fost ucise”, a declarat Matilda Bogner, șefa Misiunii de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina, în fața jurnaliștilor la Kiev, în timp ce prezenta concluziile raportului.
Ea a avertizat că numărul victimelor este „considerabil mai mare”, deoarece raportul evidențiază doar cifrele pe care misiunea a putut să le verifice în mod independent.
„Atacul armat al Federației Ruse împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra drepturilor omului în întreaga țară. Am documentat încălcări ale legislației internaționale privind drepturile omului și ale dreptului umanitar internațional, inclusiv crime de război. Aceste încălcări evidențiază prețul greu pe care conflictul îl are zi de zi”, a afirmat Bogner.
Raportul se bazează pe informațiile colectate în timpul a 11 vizite pe teren, trei vizite la locurile de detenție și 517 interviuri cu victime și martori, desfășurate între 24 februarie și 15 mai 2022. Dovezile se bazează, de asemenea, pe documente judiciare, înregistrări oficiale și surse deschise.
Raportul documentează încălcări ale drepturilor internaționale ale omului și ale dreptului umanitar „în diferite grade, de către ambele părți”, potrivit Matildei Bogner.
„Numărul mare de victime civile și amploarea distrugerilor și a pagubelor provocate infrastructurii civile au ridicat îngrijorări semnificative cu privire la faptul că atacurile conduse de forțele armate ruse nu au respectat dreptul umanitar internațional. Deși la o scară mult mai mică, se pare că nici forțele armate ucrainene nu au respectat dreptul umanitar internațional în părțile estice ale țării”, a adăugat șefa misiunii ONU din Ucraina.
Raportul evocă, de asemenea, „îngrijorări serioase” cu privire la acuzațiile de tortură a prizonierilor de război de către ambele părți implicate în conflict, inclusiv mărturiile a 44 de prizonieri de război intervievați de misiunea ONU.
Bogner a subliniat că misiunea a strâns dovezi ale utilizării pe scară largă a pedepselor extrajudiciare împotriva celor despre care se presupune că ar fi jefuitori, hoți și persoane care încalcă starea de asediu în Ucraina.
„OHCHR a documentat și verificat acuzațiile de ucideri ilegale, inclusiv execuții sumare ale civililor, în peste 30 de așezări din regiunile Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumî, comise în timp ce aceste teritorii se aflau sub controlul forțelor armate ruse. Numai în Bucha (regiunea Kiev), OHCHR a documentat uciderea ilegală, inclusiv execuții sumare, a cel puțin 50 de civili”, subliniază raportul, care menționează că amploarea totală a problemei „nu a fost încă evaluată pe deplin”.
Documentul ONU a subliniat, de asemenea, „îngrijorarea cu privire la detenția arbitrară și dispariția forțată” a reprezentanților autorităților locale, a jurnaliștilor, a activiștilor societății civile și a altor civili, acțiuni care au fost întreprinse de către trupele ruse și grupurile armate afiliate.
OHCHR a documentat 248 de cazuri de detenție arbitrară, dintre care șase s-au soldat cu decese.
Raportul OHCHR include „temeiuri rezonabile de a crede” că atât forțele armate ruse, cât și cele ucrainene au folosit arme echipate cu muniție cu dispersie, inclusiv rachete Tochka-U, care au provocat victime civile. Folosirea unor astfel de arme în zone populate contravine dreptului internațional.
În încheierea raportului, OHCHR a recomandat tuturor părților implicate în conflict „să respecte și să asigure respectarea în orice moment și în orice circumstanțe” a legilor internaționale privind drepturile omului și a dreptului umanitar. De asemenea, raportul îndeamnă Rusia „să înceteze imediat atacul armat” și să respecte obligațiile care îi revin în temeiul dreptului internațional.
Misiunea de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina își menține prezența în Donețk, Dnipro, Odesa și Ujgorod.
Foto: EPA
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia