Raportul ONU a publicat miercuri, cu doar câteva minute înainte de încheierea mandatului lui Michelle Bachelet, Înalt Comisar pentru Drepturile Omului. Oficialul a notat în document că „amploarea detenției arbitrare și discriminatorii a membrilor comunității uigurie și a altor grupuri predominant musulmane… poate constitui crime internaționale, în special crime împotriva umanității”.
Evaluarea generală a raportului constată că „au fost comise încălcări grave ale drepturilor omului” în regiunea Xinjiang, în contextul „aplicării strategiilor de combatere a terorismului și a «extremismului» de către guvernul chinez”.
Raportul mai spune că „acuzațiile de tortură sau maltratare, inclusiv tratament medical forțat și condiții nefavorabile de detenție, sunt credibile”.
China, care s-a opus publicării raportului, a răspuns printr-un document de 131 de pagini, de aproape trei ori lungimea raportului în sine, în care a condamnat constatările ca fiind „bazate pe dezinformarea și minciunile fabricate de forțele anti-China”.
Pentru a-și compila evaluarea, Oficiul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului a evaluat diverse forme de documentare și alte materiale și a realizat interviuri cu 40 de persoane de etnii uigure, kazahe și kârgâze.
Douăzeci și șase dintre cei intervievați au relatat că au fost fie reținuți, fie că au lucrat în diferite unități din Xinjiang.
OHCHR face mai multe recomandări guvernului chinez, inclusiv eliberarea persoanelor reținute în mod abuziv și clarificarea împrejurărilor în care au dispărut unele persoane.
OHCHR a cerut, de asemenea, o atenție urgentă din partea „organismelor interguvernamentale ale Națiunilor Unite și a organismelor pentru drepturile omului, precum și a comunității internaționale în sens mai larg”.
În răspunsul său la document, Beijingul a spus că raportul „distorsionează” legile și politicile Chinei.
Evaluarea vine la patru ani după ce un comitet de experți ONU a atras atenția asupra „rapoartelor credibile” conform cărora peste un milion de uiguri și alte popoare minoritare musulmane au fost internate în lagăre din Xinjiang pentru „reeducare” și îndoctrinare.