HRMMU urmează să publice în curând un raport cuprinzător despre teritoriile ocupate de forţele ruse după februarie 2022, când a început invazia în Ucraina.
Danielle Bell a declarat că încălcările drepturilor omului de către Rusia în această zonă au fost folosite pentru a-i îngrozi pe localnici şi a-i determina să coopereze.
„Aceste acţiuni combinate de cenzură, supraveghere, opresiune politică, reprimare a libertăţii de exprimare, restricţii de circulaţie au creat un climat de teamă în care Federaţia Rusă poate să demonteze sistematic sistemele ucrainene de guvernare şi de administraţie”, a spus Danielle Bell, în interviu.
Reuters notează că Moscova nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta principalele puncte ale raportului ONU, însă autoritățile ruse au negat în mod repetat acuzaţiile potrivit cărora forţele lor au comis atrocităţi sau au atacat în mod deliberat civili în timpul invaziei, despre care spune că este o „operaţiune militară specială”.
Raportul ONU denunță o rusificare etapizată
Rusia a ocupat peninsula Crimeea în 2014, iar grupările separatiste proruse au ocupat două capitale regionale din estul Ucrainei în acelaşi an.
Invazia din 2022 a dus la cucerirea de către Moscova a altor teritorii în estul şi sudul Ucrainei. În prezent, Rusia controlează peste 17% din teritoriul Ucrainei, unde trăiesc câteva milioane de persoane.
Observatorii ONU nu au avut acces în teritoriile ocupate, dar în schimb şi-au bazat constatările pe mai mult de 2.300 de interviuri cu locuitori din zonele ocupate, refugiaţi din astfel de zone sau localnici din teritoriile eliberate de forţele ucrainene.
Danielle Bell a declarat că a existat o fază iniţială de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv omoruri, tortură şi detenţie arbitrară a celor care erau percepuţi ca având legături cu forţele de securitate ucrainene sau a celor despre care se credea că sprijină Ucraina.
Această fază a fost urmată de campanii împotriva libertăţii de circulaţie, de întrunire şi de exprimare, a spus reprezentanta ONU.
În următoarea etapă au fost eforturi pentru a schimba toate instituţiile de stat importante în instituţii ruseşti, lucru despre care Bell a spus că a încălcat dreptul umanitar internaţional.
Ca urmare, şcolile au fost forţate să treacă la limba şi programa şcolară rusească, iar sistemul de justiţie a încarcerat oameni în închisori ruseşti. Funcţionarii publici au fost forţaţi să se conformeze acestor noi sisteme, a spus ea.
„Arestări arbitrare, detenţie, tortură și… moartea”
Bell a dat exemplul centralei nucleare din Zapororjie, unde angajații ucraineni au fost forţaţi să continue să lucreze chiar dacă nu doreau.
„Atunci când s-au opus, s-au confruntat cu ameninţări, hărţuiri prin intimidare, ameninţări la adresa familiilor lor, iar unii s-au confruntat chiar cu arestări arbitrare, detenţie, tortură şi, în unele cazuri… cu moartea”, a arătat reprezentanta ONU.
De asemenea, Bell susţine că Rusia i-a determinat pe localnici, printr-o politică agresivă, să ceară cetăţenia rusă: oamenii puteau obţine servicii precum asistenţa medicală, securitatea socială sau locuinţe închiriate doar pe baza unui paşaport rusesc.
Mai mult, potrivit lui Danielle Bell, rezidenţii din zonele ocupate au fost încurajaţi să se spioneze unii pe alţii, iar pentru aceasta au fost create servicii online.
Bell a mai spus că Rusia a încercat să întrerupă legăturile de comunicare între ucrainenii din zonele ocupate şi cei din teritoriile controlate de Kiev.
În acelaşi timp, nu s-a permis circulaţia familiilor între cele două părţi, astfel încât rudele au fost „despărţite unele de altele”, a mai explicat Bell.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia
floris • 21.03.2024, 23:22
de asta lupta ucrainenii pe viata si moarte, de asta ii ajutam si noi si de asta o sa luptam pana la ultimul daca ne ataca si pe noi ! altfel nu se poate, nu poti sa traiesti cu rusii langa tine !
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 21.03.2024, 22:35
„climat de teroare”, bazat pe crime, tortură și arestări - pe scurt, se numește rusificare.
Marica13 • 21.03.2024, 19:46
PentruPace • 21.03.2024, 13:06
Minciuni, minciuni, minciuni !!! Cine va mai crede ?
Intodeauna au fost niste criminali..stiu de la bunici mei din al doilea razboi mondial.