Rebelii separatiști susținuți de Kremlin au atacat atunci un azil de bătrâni din regiunea Luhansk, estul țării. Zeci de pacienți vârstnici și cu dizabilități, mulți dintre ei imobilizați la pat, au rămas blocați înăuntru fără apă sau electricitate.

Asaltul din 11 martie a declanșat un incendiu care s-a extins în toată clădirea, sufocându-i pe pacienții care nu se puteau mișca. Puțini pacienți și membri ai personalului au scăpat și au fugit într-o pădure din apropiere, primind în cele din urmă asistență după ce au mers pe jos 5 kilometri (3 mile).

Într-un război plin de atrocități, atacul asupra azilului de bătrâni de lângă satul Stara Krasnyanka s-a remarcat prin cruzimea sa. Potrivit AP, autoritățile ucrainene au dat vina pe forțele ruse, acuzându-le de uciderea a peste 50 de civili în acel atac neprovocat și brutal. Cel puțin 22 dintre cei 71 de pacienți au supraviețuit atacului, dar numărul exact al persoanelor ucise rămâne necunoscut, conform ONU.

Dar un nou raport al ONU a constatat că forțele armate ucrainene poartă o mare parte – poate egală – din vina pentru ceea ce s-a întâmplat în satul Stara Krasnyanka, care se află la aproximativ 580 de kilometri sud-est de Kiev, capitala Ucrainei. Cu câteva zile înainte de atac, soldații ucraineni au ocupat poziții în interiorul azilului de bătrâni, făcând efectiv din clădire o țintă.

Raportul întocmit de Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului nu concluzionează că soldații ucraineni sau luptătorii separatiști susținuți de Moscova au comis crime de război. Dar a precizat că bătălia de la azilul de bătrâni din Stara Krasnyanka este un exemplu de îngrijorare cu privire la posibila utilizare a „scuturilor umane” pentru a împiedica operațiunile militare în anumite zone.

Consecințele atacului asupra azilului din Stara Krasnyanka oferă, de asemenea, o perspectivă pentru modul în care atât Rusia, cât și Ucraina se mișcă rapid pentru a stabili cum se desfășoară evenimentele pe teren, chiar și atunci când aceste evenimente pot fi încă învăluite de ceața războiului. Pentru Ucraina, menținerea avantajului în lupta pentru cucerirea inimilor și minților ajută la asigurarea fluxului continuu de miliarde de dolari constând în ajutoare militare și umanitare occidentale.

Bombardarea frecventă și la întâmplare de către Rusia a clădirilor de apartamente, spitalelor, școlilor și teatrelor a fost cauza principală a miilor de victime civile din război. Ucraina și aliații săi, inclusiv Statele Unite, au imputat Moscovei numărul mare de decese și răniți și au cerut ca aceia responsabili să fie aduși în fața justiției.

Dar și Ucraina trebuie să respecte și regulile internaționale de pe câmpul de luptă. David Crane, fost oficial al Departamentului american al Apărării și veteran al numeroaselor investigații internaționale privind crime de război, a declarat că este posibil ca forțele ucrainene să fi încălcat legile conflictului armat prin faptul că nu au evacuat rezidenții și personalul azilului.

„Regula de bază este că civilii nu pot fi vizați în mod intenționat. Punct. Indiferent de motiv”, a declarat Crane. „Ucrainenii i-au plasat pe acești oameni într-o situație care era o zonă de ucidere. Și nu poți face asta”, a arătat Crane.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News