Şi doar una dintre pastilele pentru tratamentul necesar lui Beniamin costă 150 de lei. Pare ca un blestem ce s-a abătut peste familie, în condiţiile în care Ioan, capul acesteia, este unchiul celor cunoscuţi deja de toată România drept “fraţii incestuoşi”, care le sunt chiar vecini, la doar două case distanţă.
Medicii i-au scos trei coaste şi i le-au pus la picioare
Şi, fireşte, mai e şi Beniamin. La 11 ani, are doar 18 kilograme, iar trupul pare că i-l poţi aduna, cu puţin efort, în două palme. Dar are puterea să zâmbească, cumva mai grav, mai trist decât ceilalţi. După cum a avut puterea de a lua premiul I în fiecare din cei doi ani, el fiind acum în clasa a III-a.
S-a născut cu o cohortă de probleme de sănătate şi doar actele medicale pot reţine toate bolile diagnosticate. Ba nu. Şi memoria mamei, prin a cărei inimă – la fel ca şi prin a soţului ei – suferinţa fiului trece ca un pumnal. Unul de la Dumnezeu, pe care l-a acceptat, dar neabandonând zbuciumul de a-i face copilului viaţa ceva mai lungă şi mai uşoară. “Maladia Lobstein, scolioză dorso-lombară, picior strâmb congenital, osteoporoză şi epilepsie”, spune femeia, ca şi când recită. La care adaugă alte şi alte detalii medicale, care, oricum, mă înfioară şi mă depăşesc. Beniamin are 37 de operaţii până acum şi peste 300 de internări. Practic, la orice mişcare i se poate rupe un os, acesta fiind blestemul maladiei Lobstein, numită şi “boala oaselor de sticlă”.
“Medicii i-au luat trei coaste ca să-i poată reface oasele gambei, iar în corp are alte 6 tije şi 12 şuruburi, pentru susţinere, la picioare şi la mâini”, adaugă tatăl, Ioan. Părinţii sunt adesea neputincioşi în faţa cheltuielilor, chiar dacă băieţelul e înscris în Programul Naţional de Sănătate, primind pastile, fie şi cu întârziere, contra osteoporozei, de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi. Numai Bonviva costă 150 de lei. Plus vitaminele, plus calciul.
Şi în câte părţi se pot duce cei 570 de lei primiţi de mamă ca “însoţitor al unei persoane cu handicap” şi alţi 410 lei ce se adună din alocaţiile copiilor şi alte ajutoare sociale? Sigur, când are noroc să găsească de lucru cu ziua, tatăl mai înghesuie în puşculiţa familiei câţiva bănuţi. Sunt oameni cu frica lui Dumnezeu şi nu cerşesc nimic, doar că, uneori, sărăcia şi lupta cu boala lui Beniamin îi deznădăjduiesc, iar pumnii nu li se strâng de mânie, ci ca să ascundă lacrimile de neputinţ
Undeva, aproape, la două- trei case distanţă, e locuinţa “fraţilor incestuoşi”, Luminiţa şi Vasile Dodu. Ioan le e unchi, fiind frate cu mama celor doi. Nu îi place subiectul, pentru că el a vrut să-şi trăiască altfel viaţa, nefiind de acord cu greşelile celor doi. Dar nici nu-i judecă. Doar îşi întoarce privirea dinspre casa acestora spre propria ogradă. Cu toate acestea, în sângele lui zvâcneşte, parcă, acelaşi blestem ce le-a lovit familia, viaţa, copilul. Şi cu asta, familia Păpăruz vrea să lupte.
Băiatul e premiant şi îi place matematica
Deşi a fost parcă blestemat de la naştere să poarte povara unei afecţiuni teribile, Beniamin a luat premiul I în primii doi ani de şcoală, fiind în continuare unul dintre cei mai buni elevi. “Îmi place matematica”, spune el zâmbind trist.
Cei doi fraţi n-au scăpat de procesul de incest
Deşi căsătoria le-a fost anulată, încă au pe rol procesul penal în care sunt acuzaţi de incest, iar Luminiţa nu-şi poate face buletin, pentru că nu are cine s-o ia în spaţiu, la o adresă. Din cauza aceasta n-a putut primi cei 50 de lei lunar, alocaţia suplimentară pentru Andreea, fiica ei şi a lui Vasile. Şi asta, în condiţiile în care nu mai are dreptul nici la alocaţia de 200 de lei acordată pentru copii până la doi ani, deoarece Andreea a împlinit această vârstă în noiembrie anul trecut.
Femeia nu ia alocaţia din cauză că n-are buletin
“Vasile a ridicat casa, dar fără autorizaţie de construcţie, iar terenul e al unei bunici de-a lui. Aşa că n-are cine să mă ia în spaţiu, cum se spune, ca să pot avea o adresă pe baza
Şi ea, şi Vasile se jură că de la desfacerea căsătoriei, în septembrie 2008, n-au mai trăit ca soţ şi soţie, dar vor să-şi crească fiica împreună. Oricum, n-ar avea unde să stea în altă parte. “Bine că avem curent, cel tras de domnul ţânţăreanu, televizor, maşină de spălat. Acum vrem să dăm cu nişte var prin casă, să se mai schimbe aerul”, spune Vasile.
Boala oaselor de sticlă, subiect de film la Hollywood
În filmul “Indestructibilul”, Elijah Price, personaj interpretat de Samuel L. Jackson, suferă de maladia Lobstein, boala oaselor de sticlă. El e convins că undeva, în lume, există un om care e opusul lui, un tip indestructibil. Pentru a-l descoperi, provoacă o mulţime de dezastre: incendii, explozii de clădiri, chiar şi un accident de tren. Din acesta din urmă, în mod uimitor, un om scapă nevătămat. E vorba de David Dunn (interpretat de Bruce Willis).