„In momentul in care cele doua surori au fost despartite, dupa zece ore de la anestezie, in sala de operatie au izbucnit strigate de bucurie. Era un miracol! Ne uitam la ele si nu ne venea sa credem”, a povestit pentru CNN, imediat dupa reusita, Houman Hemmati, unul din medicii care au luat parte la interventia chirurgicala. Operatia a mai durat insa aproximativ cinci ore. Surorile siameze Maria Teresa si Maria de Jesus Quiej-Alvarez (foto) au vazut lumina zilei in vara anului trecut, intr-o zona rurala din Guatemala. In mod incredibil, ele au supravietuit la nastere. O fundatie de caritate americana a finantat deplasarea si costul spitalizarii in Los Angeles. Interventia de ieri se ridica la peste 1,5 milioane de dolari.
Medicii americani spun ca fetele au avut noroc pentru ca au creierele separate, de dimensiuni normale si unite doar printr-o membrana pe care chirurgii au taiat-o, fara sa se atinga de tesut. De asemenea, surorile au si arterele separate. Doar venele sunt incrucisate si vor fi redirectionate, operatie care va avea loc luna viitoare. In aceasta etapa, exista riscul producerii unui atac cerebral.
Cazurile de gemeni siamezi sunt extrem de rare, doar unul la 100.000 de nasteri. Fetusii apar dintr-un singur ovul, astfel incat sunt intotdeauna identici si au acelasi sex. Embrionul incepe sa se desparta in doua dupa circa 14 zile de la fecundare, insa procesul nu e complet si astfel apar siamezii. Rareori supravietuiesc dupa nastere. Conform statisticilor, 60% din gemenii siamezi se nasc morti si peste 35 la suta isi pierd viata la mai putin de 24 de ore dupa ce au vazut lumina zilei.
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!