Ca sa le reuseasca astfel de interventii, medicii clujeni cumpara pe banii lor un medicament din Ungaria.
O fetita de numai sase zile se zbate intre viata si moarte intr-o clinica clujeana. Desi are o varsta atat de frageda, copilul se afla internat in spital si va fi supus uneia dintre cele mai grele operatii. Aceasta pentru ca s-a nascut cu o anomalie foarte rar intalnita: transpozitie de vase (aorta si artera pulmonara sunt pozitionate invers), iar singura ei sansa sa traiasca este sa treaca cu bine de operatie.
Micuta A.E. a sosit de la Bucuresti la Institutul Inimii „Niculae Stancioiu” din Cluj. Directorul adjunct al clinicii clujene, prof. dr. Mircea Barsan, ne-a declarat ca astfel de cazuri cum este cel al acestei fetite sunt rare in Romania, intr-un an nascandu-se cu anomalii similare in jur de 20 de copii in tara noastra. Micuta va fi supusa unei operatii care, spune profesorul Barsan, dureaza intre 6 si 8 ore. In tot acest timp, medicii vor corecta anomalia cu care A.E. s-a nascut, operand cu ajutorul unor lupe, diametrul arterelor micutei fiind de doar 2-3 milimetri.
„Noi operam copii de la infiintarea clinicii. Pe masura ce medicii nostri au capatat experienta, am infiintat in cadrul Institutului un departament de cardiopediatrie, in care lucreaza patru medici. Acum, daca este cazul, putem opera copilul in prima saptamana de la nastere, dar acest lucru se face doar in patru clinici din tara”, a declarat profesorul Barsan. „O astfel de operatie este bine sa fie facuta intre a 10-a si a 14-a zi de la nastere. Pana atunci, copilul este pregatit si supravegheat pentru operatie. Dar mai este un lucru foarte important in astfel de cazuri. Pentru ca totul sa mearga bine, este obligatoriu ca pacientul sa fie supus unui tratament de trei-patru zile cu un medicament care nu se gaseste in Romania pentru ca nu este omologat. Fara acest tratament pacientul risca unele complicatii care pot fi chiar fatale”, a declarat Mircea Barsan.
Medicamentul cu pricina, de care depinde in foarte mare masura viata micutei, este adus de medicii clujeni de la Budapesta, banii pentru achizitionarea lui provenind din buzunarele doctorilor, sau este primit de la spitalele din toata lumea cu care colaboreaza clinica din Cluj.
In cazul de fata, profesorul Barsan este nelinistit de faptul ca la Cluj mai exista o singura fiola de Prostaglandine, iar pentru ca tratamentul sa fie administrat este nevoie de zece fiole. Toate incercarile facute la alte clinici au ramas fara nici un rezultat. In aceste conditii, s-a apelat din nou la medici din Ungaria. In cazul in care medicamentul nu va fi procurat, medicii clujeni vor fi obligati sa inceapa operatia mai devreme decat este programata.
Profesorul Barsan a declarat ca in cazul micutei din Bucuresti, sansele de supravietuire sunt de 50-60 la suta, „in functie de ce gasim in timpul operatiei”.