Sofian, pacientul de 10 ani, originar din Bârlad, are șanse să se vindece complet în următorii cinci ani, fiindcă tumora i-a fost înlăturată în totalitate, susțin medicii. Oficialii spitalului mai spun că băiatul a început deja tratamentele complementare.

Intervenție de complexitate ridicată

Pacientul a început să se simtă rău între Crăciun și Anul Nou, când, aparent din senin, a început să meargă din ce în ce mai greu, avea dureri de cap și vărsături pentru care părinții nu au găsit explicații. Au mers la spitalul din oraș, iar tomografia a arătat primele urme ale tumorii de pe trunchiul cerebral.

Ulterior, a fost transferat la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Un RMN detaliat făcut la internare a indicat tumora cu toate ramificațiile ei: avea un diametru de 4 centimetri, considerată mare pentru localizare.

Medicii spun că tumora se afla într-o cavitate a creierului – ventriculul 4, iar operația a fost una de complexitate foarte ridicată. Dacă nu se intervenea la timp, riscul era de agravare neurologică și chiar deces al pacientului.

Rezecția completă a tumorii – esențială

„S-a decis să se intervină chirurgical și s-a realizat o rezecție completă a acestei tumori. De altfel, copilul a trecut foarte bine prin operație, este în momentul de față conștient și urmează să plece acasă. În astfel de situații, durata de supraviețuire sau vindecare depinde foarte mult de cât reușești să elimini în timpul intervenției. Aici vorbim despre un caz fericit, în care RMN-ul postoperator nu mai arată prezența niciunei recidive tumorale la acel nivel. Cu tratamentul adecvat, va avea o copilărie absolut normală”, a declarat chirurgul Lucian Eva, directorul Spitalului de Neurochirurgie și medicul care a coordonat intervenția.

Rezultatele anatomo-patologice au arătat că, după mai multe tratamente, Sofian se va putea vindeca complet în următorii cinci ani. Problema cea mai mare în acest caz este înlăturarea completă a tumorii pentru a reduce riscul de recidivă, explică dr. Lucian Eva. În acest caz, tumora a fost înlăturată complet, iar imagistica de după operație nu a mai arătat niciun semn de recidivă.

„Operațiile la acest nivel sunt dificile, necesitând multă experiență chirurgicală și, bineînțeles, o echipă medicală și o tehnologie adecvată. Este unul dintre mulții copii pe care i-am operat împreună cu echipa mea pentru astfel de leziuni și care trăiesc și astăzi, desfășurându-și viața în limite normale. A opera copii presupune un grad de responsabilitate mult mai mare decât în cazul unui adult; orice problemă postoperatorie poate să-i afecteze ulterior calitatea vieții”, a mai spus medicul Eva.

 
 

Urmărește-ne pe Google News