Operațiunea a avut loc după un acord comun de anchetă încheiat de către autoritățile din Germania, Serbia și România, întrucât rețeaua transporta ilegal migranți pe ruta Turcia – Bulgaria/Serbia – România – Germania.
Potrivit Poliției, gruparea, care a acționat în perioada 2022 – 2023, era formată din mai multe persoane de naționalitate română și turcă, care activau sub coordonare unor cetățeni turci și sirieni pentru a transporta migranții.
„Astfel, pe teritoriul României, s-ar fi constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria, cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, recrutarea din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate pe teritoriul României cu vize de muncă și găzduirea temporară în diferite locații situate în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat dintre România și Ungaria, cu destinația finală Germania”, precizează Poliția Română.
Anchetatorii spun că, pentru fiecare transport, erau cerute sume între 4.000 și 10.000 de euro, în funcție de segmentul pentru care trebuia asigurată trecerea ilegală a frontierelor.
Liderii grupării sunt acuzați că introducerea ilegal migranți, în România, de unde mai recrutau migranți din rândul lucrătorilor străini aflați în legalitate cu vize de muncă. Migranții introduși ilegal erau ascunși în diferite locații, din Timișoara și Arad, prin închirierea unor spații sau utilizarea unor reședințe ale membrilor grupului.
De aici, gruparea căuta mijloacele optime pentru transport în Germania, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat româno-maghiară, „atât prin utilizarea unor conducători auto profesioniști și disimularea în mijloacele de transport ale acestora, cât și prin trecerea migranților pedestru, prin zonele situate între punctele de trecere ale frontierei de stat a României”.
Poliția precizează că, în decursul anchetei, au fost identificați peste 300 de migranți traficați.
Ca urmare a perchezițiilor desfășurate miercuri, au fost depistați mai mulți migranți și au fost descoperite și ridicate autoturisme de lux și sume de bani în euro. Nouă persoane au fost conduse la sediul DIICOT pentru a fi audiate.
Concomitent, pe teritoriul Germaniei au fost efectuate două percheziții domiciliare și au fost puse în aplicare două mandate de aducere, suspecții fiind audiați la sediul poliției din Potsdam. Totodată, în Serbia, a fost efectuat un control într-o locație de tip safe-house, utilizată de grupul infracțional organizat pentru adăpostirea temporară a migranților.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro