În această situație s-au aflat și doi bărbați care au fost scoși din Palatul Sporturilor, unde concerta trupa rock ucraineană Okean Elzî.  

Unul dintre aceștia poate fi văzut încercând să scape din mâinile a trei reprezentanți ai centrelor în timp ce aceștia încercau să-l ducă la biroul de recrutare amplasat în afara clădirii.

„Plecați de lângă mine”, a spus bărbatul.

Mai multe femei care au filmat incidentul au putut fi auzite strigând: „Rușine! Rușine să vă fie!”

Astfel de operațiuni au fost efectuate în mai multe restaurante, cluburi, baruri și o sală de concerte din capitala Ucrainei.


https://twitter.com/Cardy38017Anne/status/1844940145285308847?ref_src=twsrc%5Etfw 

Cei care nu au prezentat documente care să-i scutească de serviciul militar sau cei ale căror acte au fost considerate necorespunzătoare au fost luați pe sus. 

Legea marțială

Potrivit legii marțiale din Ucraina, se pot alătura armatei bărbații cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani. De asemenea, cei cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani nu pot părăsi țara. 

Confruntându-se cu lipsa de soldați, Ucraina a decis în luna aprilie să reducă vârsta de mobilizare de la 27 de ani la 25 de ani și a eliminat o portiță de „eligibilitate parțială”. Cei care se înrolează voluntar în armată trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a fi eligibili, precum și să treacă examene medicale și de aptitudini fizice. 


https://twitter.com/TRobinsonNewEra/status/1845580659164656016?ref_src=twsrc%5Etfw 

Mobilizarea, „un bilet cu sens unic”

Unii bărbați ucraineni sunt însă disperați să scape de mobilizare și își riscă viața pentru a fugi din țară. În luna aprilie, Serviciul de supraveghere a frontierelor a anunțat că minimum 30 de oameni au murit încercând să fugă din țară de la începutul războiului.  

„Mobilizarea a început să fie văzută ca un bilet cu sens unic, unde singura modalitate de a ieși din serviciu este să mori sau să devii invalid”, a precizat pentru The Telegraph Oleksandr Daniliuk, membru asociat la Royal United Services Institute din Londra.

Luptătorii străini, nevoiți să lupte până la capăt

În același timp, în martie 2023, a ieșit la iveală că luptătorii străini care s-au alăturat armatei ucrainene nu se pot întoarce acasă până când nu se încheie războiul. Mai mulți luptători străini au fost deja uciși de la debutul invaziei ruse. Un fost pușcaș marin american și-a găsit sfârșitul pe front. El lupta alături de forțele ucrainene din luna aprilie a anului 2022, fiind trimis de firma de securitate privată pentru care lucra.

Familia acestuia, Willy Joseph Cancel, în vârstă de doar 22 de ani, a confirmat decesul acestuia. Conform familiei, tânărul, din comitatul Orange din New York, era căsătorit și tatăl unui băiețel de doar șapte luni.

Urmărește-ne pe Google News