UPDATE ora 23.10: Rayan a murit înainte ca salvatorii să ajungă la el, relatează Al-Jazeera. Anunțul a fost făcut regele Mohammed VI al Marocului, care a transmis condoleanțe familiei.
UPDATE ora 22:36: În urmă cu câteva momente, Ryan a fost scos de către salvatori din puțul în care se afla de câteva zile. El a fost preluat imediat de o ambulanță și transportat către un spital.
Încă nu sunt multe detalii despre starea lui de sănătate, dar presa din Maroc scrie că acesta este încă în viață.
Cu câteva momente înainte ca băiatul să fie scos o ambulanță s-a apropiat de puț, unde se aflau deja părinții băiatului. Ei au mers cu doar câteva minute înainte ca salvatorii să anunțe că l-au scos, semn că au fost informați că operațiunea se apropie de final.
După ce ambulanța a plecat spre spital, oamenii aflați la fața locului au început să-i aplaude pe salvatorii. Unii au fost ridicați în brațe de cei care au urmărit întreaga operațiune, rugându-se pentru viața băiatului.
UPDATE ora 21:29: Salvatorii au intrat, sâmbătă după-amiază, în tunelul care duce la locul în care se află Rayan, fiind tot mai aproape de el, relatează The Guardian.
„Optzeci de centimetri ne despart de Rayan”, a declarat inginerul Mounir al-Jazouli.
Pe ultimele imagini transmise de o cameră, băiatul „a apărut întins pe o parte” dar este „imposibil de spus cu certitudine dacă trăieşte”, a explicat un oficial al echipelor de intervenţie, Abdelhadi Tamrani.
UPDATE ora 19:40: Operațiunea de salvare continuă, însă speranțele că acesta va fi scos în viață sunt din ce în ce mai mici.
„Nu putem să stabilim starea copilului, dar sperăm că este încă în viață”, a spus șeful operațiunii de salvare, Abdelhadi Tamrani, potrivit BBC.
În acest moment, salvatorii sunt la mai puțin de un metru distanță de copil, dar această etapă este și cea mai periculoasă, existând riscul ca tunelul să se surpe, dar și să fie pietre în calea salvatorilor, care ar îngreuna și mai mult săpăturile.
Pe lângă mobilizarea salvatorilor, în zonă a sosit și un elicopter, pregătit să îl preia pe Rayan și să-l transporte la spital, îndată ce acesta este scos din puț, potrivit The Guardian.
Deși în zonă este acum întuneric, mii de oameni sunt în continuare la locul tragediei, rugându-se ca deznodământul să fie unul fericit.
UPDATE ora 16.12: Mii de oameni se află în apropiere de locul în care Rayan, un băiat de 5 ani, a căzut în puț. Se roagă pentru ca acesta să fie scos în viață de salvatori. Acum câteva ore, salvatorii au spus că sunt la centimetri distanță. De atunci, nu au fost prea multe noi informații.
În schimb, pe rețele de socializare, imaginile în direct de la fața locului sunt urmărite de zeci de mii de oameni.
Știrea inițială: O lume întreagă urmărește cu sufletul la gură operațiunea de salvare care a început în seara zilei de marți, 1 februarie. Băiatul a căzut în fântâna adâncă și îngustă în timp ce aceasta era reparată de tatăl lui.
„Pentru un moment mi-am luat ochii de la el și micuțul a căzut în fântână. N-am mai închis un ochi de atunci”, a declarat bărbatul miercuri pentru site-ul local de știri Le360.
„Toată familia a ieșit să-l caute. Apoi ne-am dat seama că a căzut în fântână. Încă am speranța că îl vom scoate în viață”, a spus la rândul ei, mama copilului.
Băiatul a căzut până la adâncimea de 32 de metri. Salvatorii au coborât în puț o cameră de luat vederi și au constatat că Rayan este în viață și conștient. Apoi i-au trimis o mască de oxigen, mâncare și apă. O echipă medicală și un elicopter au fost trimise la locul incidentului pentru a-l prelua imediat pe copil.
Operațiunea de salvare este una foarte complexă și periculoasă din cauza riscului de producere a unei alunecări de teren. Echipele de intervenție au săpat cu buldozerele un șanț uriaș lângă fântână. Odată ce șanțul a ajuns la aceeași adâncime ca fântâna, salvatorii au început să sape pe orizontală pentru a ajunge la băiat. Autoritățile spuneau vineri că sunt aproape de a-l recupera pe copil.
„Suntem aproape. Lucrăm non-stop de trei zile și oboseala începe să se simtă, dar întreaga echipă de salvare rezistă”, a spus unul dintre conducătorii operațiunii, Abdesalam Makoudi.
Cazul lui Rayan a declanșat un val de empatie în Maroc, oamenii urmărind cu sufletul la gură evoluția operațiunii de salvare. Pe rețelele sociale a fost creat un hashtag în limba arabă cu mesajul „salvați-l pe Rayan”, devenit viral în Africa de Nord.
Foto: EPA