Suma fraudată astfel s-ar ridica la 1,5 miliarde de grivne (circa 33 de milioane de euro), potrivit unui comunicat al Parchetului, relatează Agerpres.
Conform anchetatorilor, în reţea ar fi implicaţi oficiali ai Ministerului Apărării, membri ai unităţilor militare, ai administraţiilor regionale şi consiliilor municipale, printre alţii, precum şi directori de companii din mai multe regiuni ale Ucrainei.
Una dintre cele 28 de persoane care au fost notificate că au calitatea de suspect în acest dosar este şeful unuia dintre departamentele Ministerului Apărării.
Cine se află pe lista suspecților
Pe lista suspecților se numără şeful Centrului Teritorial de Recrutare din provincia estică Doneţk parţial ocupată de armata rusă, precum şi cinci oficiali municipali din regiunile Poltava şi Dnipropetrovsk şi şapte membri ai unităţilor militare din Doneţk, Odesa, Dnipropetrovsk, Kiev şi Cerkasî, se arată în comunicat.
Printre ilegalitățile investigate se află umflarea facturilor pentru achiziţia de produse şi servicii, falsuri în acte sau acceptarea unor uniforme militare de proastă calitate.
Suspectul care conduce un departament al Ministerului Apărării este acuzat şi de obstrucţionarea activităţilor legale ale armatei, deoarece, deşi avea cunoştinţă de existenţa unui contract public deja semnat, el a semnat un contract adiţional cu o altă firmă, către care a transferat fonduri publice.
În cadrul operaţiunii, forţele de securitate ucrainene au percheziţionat peste 65 de instituţii şi organizaţii din întreaga ţară.
Parchetul a anunțat că aceasta este a doua operaţiune specială, după ce în iulie a mai fost descoperită o reţea infracţională în care 30 de persoane au fraudat peste 138 de milioane de grivne (trei milioane de euro).
FOTO: Profimedia
popav • 10.08.2024, 14:33
Imbogatitii de razboi nu reprezinta nicio noutate in ultimii peste o suta de ani. Cele 3+33 milioane de euro reprezinta un mizilic. S-au deturnat cu siguranta sume mult mai mari.