Potrivit comunicatului, acțiunea denumită „Operațiunea Admiral” a avut loc în Belgia, Cipru, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, România, Slovacia și Spania. În cadrul acestei operațiuni au fost deja efectuate percheziții în Cehia, Ungaria, Italia, Olanda, Slovacia și Suedia pe 12 și 13 octombrie.
Toate datele colectate sunt în curs de analiză, iar ancheta privind grupurile de crimă organizată care se află în spatele acestei scheme continuă. Prejudiciul estimat în cadrul operațiunii denumite Admiral se ridică în acest moment la 2,2 miliarde de euro.
Au fost deja luate măsuri de recuperare a prejudiciilor, iar mai multe detalii vor fi comunicate ulterior, potrivit Parchetului European.
Activități de crimă organizată există în cele 22 de state care au aderat la EPPO, precum și în Ungaria, Irlanda, Suedia și Polonia, Albania, China, Mauritius, Serbia, Singapore, Elveția, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite, a transmis EPPO.
Kovesi: „Cea mai mare fraudă de TVA descoperită până acum în Europa”
„Prin Operațiunea Admiral, Parchetul European pune în lumina reflectoarelor o industrie criminală extrem de sofisticată. Aceasta a prosperat în Uniunea Europeană, în special din cauza limitărilor structurale ale autorităților fiscale și de aplicare a legii la nivel național, atunci când este vorba de criminalitatea financiară transfrontalieră”, a spus Laura Kovesi, procurorul-șef al Parchetului European.
Potrivit acesteia, „operațiunea Admiral este o demonstrație clară a avantajelor unui parchet transnațional”.
„EPPO a avut nevoie de mai puțin de 18 luni de la raportul inițial privind infracțiunile și până la descoperirea unei întregi rețele de grupuri de crimă organizată, responsabile de o pierdere impresionantă de 2,2 miliarde de euro pentru contribuabilii din UE. Cred că aceasta este cea mai mare fraudă de TVA descoperită până în prezent în Europa”, a mai afirmat Kovesi.
Parchetul European, condus de Kovesi, și-a început activitatea pe 1 iunie 2021, după mai multe luni de întârziere. EPPO este o instituţie independentă, cu sediul la Luxemburg, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Pe scurt, misiunea EPPO este combaterea fraudei împotriva finanțelor Uniunii Europene.