Timp de ani, lideri ai crimei organizate din întreaga lume au folosit telefoanele cumpărate de pe piața neagră, pentru a coordona transporturi de droguri, trafic de arme și explozibili sau pentru a discuta despre asasinate.

Oamenii aveau încredere în securitatea oferită de aceste telefoane așa de mult încât deseori renunțau să își mai discute planurile într-un limbaj codificat, alegând să fie expliciți, menționând spre exemplu vasele folosite pentru contrabandă sau locurile de întâlnire.

Ce nu știau ei era faptul că întreaga rețea de comunicații era de fapt o operațiune organizată de FBI, în coordonare cu poliția australiană.

Marți, oamenii legii au dezvăluit întreaga dimensiune a operațiunii întinse pe trei ani, spunând că au interceptat mai bine de 20 de milioane de mesaje în 45 de limbi și că au arestat cel puțin 800 de oameni, mulți dintre ei în ultimele două zile, în peste 12 țări.

Cu ajutorul mesajelor, autoritățile au deschis o serie de investigații internaționale care vizează numeroase infracțiuni, de la trafic de droguri la spălare de bani și corupție.

Operațiunea Anom, botezată de oficialii FBI „Scutul Troian”, a reprezentat o reușită pentru autorități, care au întâmpinat dificultăți în ultimii ani, în tentativa de a penetra sistemul codificat tot mai sofisticat de comunicare folosit de crima organizată.

Deși autoritățile au reușit în trecut să închidă platforme codificate precum EncroChat, acesta este primul caz în care oamenii legii au controlat o astfel de platformă de la bun început.

Europol, agenția europeană de poliție, a catalogat efortul drept „una dintre cele mai sofisticate operațiuni polițienești din istorie împotriva activităților criminale”. „Nenumărate operațiuni subsecvente vor avea loc în următoarele săptămâni”, a asigurat Europol într-o declarație.

Oficialii americani au anunțat la rândul lor o serie de arestări.

În Australia, operațiunea a destructurat grupări de crimă organizată internaționale și locale, arestând mai bine de 200 de persoane. În Suedia, poliția a arestat 155 de oameni acuzați de infracțiuni grave și a împiedicat uciderea a zece persoane, au anunțat autoritățile.

Operațiunea a vizat, de asemenea, crima organizată italiană și rețelele internaționale de trafic de droguri. Sute de oameni au fost arestați în întreaga Europă.

„Am fost ascunși în buzunarele crimei organizate”, a concluzionat Reece Kershaw, comisarul Poliției Federale Australiene.

12.000 de terminale vândute către 300 de organizații criminale

Operațiunea FBI a fost plănuită la începutul lui 2018, după ce polițiștii federali americani au destructurat un serviciu de de comunicații securizate din Canada, numit Phantom Secure.

Compania, spun oficialii, oferea telefoane mobile speciale organizațiilor criminale, precum cartelul Sinaloa din Mexic.

Observând că pe piață s-a creat dintr-odată un vid în domeniu, FBI-ul a recrutat serviciile unui fost distribuitor al Phantom Secure, care a dezvoltat un nou sistem de comunicații securizate, numit Anom.

Informatorul a acceptat să lucreze pentru FBI și a permis polițiștilor federali să controleze rețeaua, în schimbul reducerii pedepsei, potrivit documentelor de la tribunal, consultate de New York TImes.

În plus, FBI a plătit informatorului 120.000 de dolari.

Aparatele Anom erau telefoane mobile care aveau o singură funcție. Singura aplicație funcțională era una de comunicare, ascunsă sub o iconiță pentru calculator. Aceasta permitea trimiterea de mesaje și poze, în format securizat.

Timp de trei ani, mai bine de 12.000 de terminale Anom au fost vândute către mai bine de 300 de organizații criminale care operau în peste 100 de țări, potrivit Europol.

Prețul terminalului varia în funcție de țară, dar aparatele erau, în general, vândute cu un abonament de șase luni, pentru un preț de 1.700 de dolari, în SUA.

Telefoanele vândute organizațiilor criminale avea o singură funcție: comunicarea prin intermediul unei rețele aparent securizate FOTO: Profimedia

În colaborare cu autoritățile australiene, oficialii FBI și informatorul au obținut „o cheie universală” ce le oferea posibilitatea de a decripta mesajele. În final, ei au reușit să intercepteze și să citească mai bine de 27 de milioane de mesaje.

Autoritățile s-au bazat pe informator să plaseze terminalele în diverse rețele criminale izolate. Acesta și-a început treaba în octombrie 2018, oferind aparatele altor trei distribuitori care aveau conexiuni cu crima organizată din Australia.

Precedentul El Chapo

Un moment important al operațiunii a fost acela în care oficialii au reușit să plaseze un terminal în mâinile lui Joseph Hakan Ayik, un australian fugit din țară în urmă cu un deceniu, despre care poliția credea că orchestrează importuri de droguri din Turcia.

În cele din urmă, Ayik a devenit unul dintre principalii acuzați într-un proces din San Diego, alături de alte 16 persoane din Australia, Finlanda, Suedia, Columbia, Marea Britanie și Olanda.

Jean-Philippe Lecouffe, director executiv adjunct al Europol, a declarat că operațiunea a oferit oamenilor legii posibilitatea de a înțelege mai bine peisajul crimei organizate.

Prin intermediul telefoanelor, criminalii au organizat transporturi de cocaină din Ecuador în Belgia, într-un container cu conserve de ton, potrivit documentelor date publicității de tribunalele americane.

Cocaina era, de asemenea, transportată, din Bogota, Columbia, cu ajutorul unor plicuri cu sigiliu diplomatic francez.

Oficialii australieni au admis că Anom a interceptat doar o mică parte din comunicațiile securizate ale organizațiilor criminale.

Dar oamenii legii au încercat să sporească cât mai mult succesul operațiunii. Primăvara aceasta, spre exemplu, autoritățile federale americane au pus sub acuzare lideri ai unui competitor al Anom, Sky Global, în încercarea de a dirija către Anom baza de clienți.

În plus, autoritățile au încercat să se adapteze tot timpul, pentru a-și păcăli țintele.

Pentru că terminalele Anom aveau microfoane, polițiștii îi puteau asculta tot timpul pe criminalii care le foloseau. Când aceștia și-au exprimat dorința de a avea terminale mai mici, autoritățile le-au îndeplinit rapid această dorință.

Operațiunea „Scutul Troian” a adus aminte de o altă acțiune, la scară mai mică, organizată de FBI acum mai bine de un deceniu, împotriva liderului cartelului Sinaloa, Joaquin Guzman Loera, cunoscut drept El Chapo.

În acea operațiune, agenții l-au recrutat pe IT-istul personal al lui El Chapo, pentru a intercepta comunicările efectuate de membrii cartelului prin intermediul unei generații mai vechi de telefoane securizate.

Site-ul Anom a dezvăluit în cele din urmă că plaforma a fost organizată chiar de FBI

În ultimele zile, site-ul Anom, care avea o grafică sofisticată ce amintea de reclamele Apple, și-a schimbat complet înfățișarea, oferind un mesaj pentru utilizatori: „Autoritățile au monitorizat mesajele și atașamentele platformei Anom. Mai multe anchete au fost demarate. Pentru a afla dacă contul dumneavoastră este asociat cu o anchetă în derulare, vă rugăm să introduceți mai jos detaliile terminalului”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News