Șansele ca Julen să fie găsit în viață sunt aproape nule, dar autoritățile nu renunță. Lucrările sunt însă îngreunate de duritatea extremă a rocii în care se efectuează săpăturile unui tunel vertical, care să permită să se ajungă în zona puțului în care a căzut Julen. Până acum au fost excavați 36.000 de metri cubi de rocă.
În urmă cu două zile, un utilaj de perforare a fost pus în funcțiune, iar, potrivit RTVE, au fost săpați 53 din cei 60 de metri ai tunelului paralel cu puțul în care a căzut Julen. În zonă se află ingineri și experți din Suedia, aceiași experți care, în 2010, au reușit să îi scoată de sub pământ pe minerii din Chile, blocați timp de două luni în subteran.
Operațiunea din sudul Spaniei este atât de complexă, încât în mod normal planificarea ar dura luni de zile. Echipele din Totalan, Malaga, speră însă să aibă un deznodământ în câteva zile.
Urmează să fie săpați ultimii șapte metri din tunelul paralel, pentru ca apoi o echipă de mineri să sape manual până în locul în care s-ar afla Julen. Nu este clar în cât timp va fi încheiată această operațiune, căci depinde foarte mult de tipul de rocă care se afla în subteran. Specialiștii estimează însă că totul ar putea dura aproximativ 24 de ore.
În acest timp, spaniolii urmăresc cu sufletul la gură întreaga operațiune, iar în zonă au apărut mesaje de încurajare și de susținere.
Băiatul în vârstă de doi ani a căzut în puț, în timp ce familia sa se afla pe proprietatea privată din Totalan. Nu este prima dramă prin care trec părinții săi. În 2017, un alt fiu al lor, în vârstă de trei ani, a murit subit, din cauza unor probleme cardiace, în timp ce se plimba alături de ei, pe o plajă din Malaga.
Foto principală: EPA
Citește și: