Acțiunea, care face parte din operațiunea „Jupiter”, este coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, Inspectoratul General al Poliţiei Române și Direcţia Generală Anticorupţie, iar la finalul descinderilor, 85 de persoane vor fi duse la audieri.
„Activitățile sunt efectuate în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, înșelăciune, contrafacere, executare de activități miniere fără permis sau licență, fals, obținere ilegală de fonduri, delapidare, infracțiuni prevăzute de Codul fiscal, furt calificat, fals informatic, distrugere și în domeniul silvic”, se precizează într-un comunicat al Poliției Române.
În două dosare care au ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală, polițiștii și procurorii au făcut 22 de percheziții domiciliare și vor pune în executare 22 de mandate de aducere. Valoarea cumulată a prejudiciului în aceste cauze este de peste 7.439.046 de lei.
Într-un alt caz de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 2.561.617 lei, sunt vizați reprezentanţii unui birou notarial din București, care au declarat lunar impozitul pe veniturile din salarii și asimilate salariilor și contribuţiile individuale, dar nu le-au plătit.
Percheziții în dosare de evaziune fiscală au loc joi și în Bihor, Olt, Arad, Sibiu și Bacău.
În același timp, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna şi ofiţerii de poliţie din cadrul SJA Covasna au pus în executare două mandate de aducere, într-un caz de corupție în care „un agent de poliţie, cu ocazia cercetărilor efectuate într-o cauză penală având ca obiect infracţiunea de tentative la omor, a primit diverse foloase materiale de la tatăl făptuitorului, în schimbul neîndeplinirii atribuţiilor de serviciu”.
În cadrul operațiunii de joi au loc descinderi în cazuri de corupție și în județele Bacău și Argeș.
Totodată, în Caraş-Severin, procurorii și polițiștii au pus în executare 13 mandate de percheziţie şi opt mandate de aducere „într-un dosar privind infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, abuz în serviciu şi executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă, cu prejudiciu de 2.500.000 de lei”.
Administratorul unei societăți comerciale este suspectat că „nu ar fi evidenţiat în documentele contabile ale societăţii operaţiunile de comercializare a unor cantităţi importante de cărbune energetic estimat la 15,9 milioane de lei”, notează News.ro.
Percheziții în dosare vizând infracțiuni pentru mediu se desfășoară și în județele Harghita și Brașov.
Alte verificări, în dosare de înșelăciune, contrabandă, delapidare și obținere ilegală de fonduri, au loc în județele Cluj, Timiș, Bacău, Argeș, Prahova, Ialomița, Ilfov și în Capitală.
Foto: Poliția Română