O româncă în vârstă de aproape 50 de ani a fost ucisă în urma unui atac al unui rechin, în timp ce înota în Marea Roșie, la sud de orașul Hurghada, scrie Reuters, care citează surse oficiale. Vineri, o austriacă de 68 de ani a murit tot în urma unui atac al unui rechin, iar autoritățile cred că atacul a avut loc în aceeași zi.

5 oameni uciși de rechini din 2010 până azi în Hurghada

Ca răspuns la atacuri, plajele din populara stațiune turistică au fost închise timp de peste o săptămână, zeci de rechini au fost prinși și uciși, iar guvernul local a emis noi reguli care interzic hrănirea rechinilor și restricționează înotul.

Bilanțul deceselor cauzate de rechini în Marea Roșie a ajuns astfel la 5, după moartea celor două turiste în Hurghada, din 2010 până acum. Totodată, 6 oameni au fost mutilați sau răniți în urma unor astfel de atacuri, potrivit BBC.

Operatorii turistici din România amintesc că astfel de atacuri sunt rare și-i asigură pe turiștii români care urmează să călătorească în Egipt, în perioada imediat următoare, că nu au motive să se teamă. De altfel, potrivit acestora, niciun român nu și-a anulat vacanța în Egipt, până acum, în urma incidentului. 

Românii nu au motive de panică, spune și Rareș Latcu, sales manager la Aerocenter, agenție de turism din Cluj: „Atât timp cât se respectă distanțele de înot față de mal și se respectă micile reguli ale snorkelingului, turiștii sunt în siguranță.”

Sharm el Sheikh, Sinai, Egipt. Foto: Shutterstock

Românii nu și-au anulat vacanțele în Egipt

„Evenimentul care a avut loc în Egipt este, cu siguranță, unul tragic. Însă turiștii care și-au achiziționat vacanțe pentru lunile următoare rămân calmi și își urmează planurile de călătorie. Nu s-au înregistrat cereri de anulare a sejururilor, până în acest moment. Iar predicția noastră este că nu vor apărea nici în zilele care urmează”, a declarat Nicoleta Ungureanu, marketing manager al Europa Travel, pentru Libertatea.  

„Tot ce trebuie să facă turiștii care călătoresc în perioada următoare în oricare dintre stațiunile din Egipt, fie Hurghada, acolo unde s-a întâmplat incidentul, fie în Sharm el Sheikh, este să urmeze recomandările autorităților locale și să aleagă zone sigure pentru înot, să nu se avânte în apele care ar putea reprezenta un pericol. Trebuie să ținem cont că ambele incidente s-au produs în largul coastei Sahl Hasheesh, deci nu este un pericol general”, a explicat ea.  

„Se iau toate măsurile necesare”

Contactat de Libertatea, Marius Berca, director operațional la Christian Tour, spune, de asemenea, că Egiptul este o destinație sigură și nu s-au înregistrat anulări de sejururi până acum. 

„Se iau toate măsurile necesare și turiștii sunt foarte bine sfătuiți în ceea ce au de făcut. Nu știm exact în ce condiții s-a desfășurat atacul. Eu cred că Egiptul va rămâne o destinație preferată de turiști și o destinație sigură, în ciuda acestor două incidente dramatice. Până acum, nimeni nu a solicitat să se retragă. Turiștii noștri vor primi toate informațiile necesare, dar mai departe e decizia lor”, explică el. 

Marius Berca îi sfătuiește pe turiștii români să se informeze foarte bine înainte de a pleca într-o călătorie, indiferent de destinație, și să-și facă asigurări medicale și de călătorie pentru a-și putea primi banii înapoi în caz că se răzgândesc în ultimul moment: „Mai departe, să țină cont de ceea ce le explică ghizii locali pe care noi îi avem acolo, în Egipt, și să călătorească doar organizat, să nu se aventureze singuri în locuri potențial periculoase.”

Strada principală din Hurghada, Egipt

Egiptul, printre destinațiile de vacanță preferate de români

Egiptul rămâne una dintre destinațiile de vacanță preferate de români, spune și Rareș Latcu, consultant în turism la Aerocenter, deși acum, în plină vară, cererile sunt mai reduse din cauza temperaturilor foarte ridicate. 

„În general, e destinația cu cea mai mare cerere pe sezonul primăvară și pe cel de toamnă. Pe timpul verii, din motive obiective, se evită oarecum destinația pentru că este mult prea cald. Dacă vorbim de ultimii 15 ani, au mai fost alerte, dar cazurile în care turiștii sunt atacați de rechini sunt extrem de izolate”, spune Latcu, într-un dialog cu Libertatea. 

De altfel, în aprilie, site-ul de știri Daily Mail din Marea Britanie a selectat Egiptul drept una dintre cele mai bune destinații turistice pentru primăvara și vara anului 2022, ocupând locul al doilea pe o listă a destinațiilor de vacanță de top.

Consultantul în turism amintește că au mai fost alerte și în anii trecuți, dar autoritățile locale au luat toate măsurile necesare pentru siguranța turiștilor și nu au fost cereri de retragere din partea românilor. 

„Atât timp cât se respectă distanțele de înot față de mal și se respectă micile reguli ale snorkelingului, turiștii sunt în siguranță. Atenție, mergeți însoțiți, nu singuri, însă categoric se poate călători în continuare fără probleme”, adaugă el. 

Sharm El Sheikh, Egipt

Am trecut, în ultimii ani, prin lucruri mult mai grave”

Și Alin Burcea, C.E.O-ul agenției Paralela 45, spune că niciun român nu și-a anulat vacanța în Egipt, până acum. „Nu avem nicio retragere. Nu în fiecare zi un rechin mănâncă un român, sunt incidente foarte rare cele despre care vorbim. Este, într-adevăr, o tragedie, dar ea nu se va repeta și mâine, și poimâine. Îi încurajăm pe turiști să meargă în continuare în Egipt, fără probleme”, spune Burcea, pentru Libertatea. 

Din punctul meu de vedere, consider că nu trebuie să-și anuleze nimeni vacanța. Dar îi încurajez pe turiști să-și facă asigurări de călătorie. Noi am trecut, în ultimii ani, prin lucruri mult mai grave, pandemia de COVID-19 și altele. Acestea sunt două cazuri izolate și sperăm să nu se mai întâmple.

Alin Burcea, CEO agenția Paralela45:

„Să ne amintim că mii de români mor anual din cauza accidentelor de mașină, riscul să moară atacați de rechini, în vacanță, este foarte mic”, a adăugat Alin Burcea.

Peste 8.000 de pachete au fost vândute până acum, mai spune directorul agenției. 

Nu este o zonă în care rechinii vânează în mod normal”

Și pe grupul de Facebook „Vacanță în Hurghada (excursii și sfaturi)” câțiva români și-au arătat îngrijorarea față de cele două incidente. Acolo, Cristina Ramses, ghid turistic și moderator al grupului, îi sfătuiește pe turiști „să se bucure de vacanțele pentru care au muncit atât și să aibă grijă atunci când intră în mare”. 

„Nu este o zonă în care rechinii vânează în mod normal. În primul rând, apa este foarte mică și există recif. Rechinii evită reciful. În plus, zona este plină de delfini, ei acționează ca o barieră în calea unui rechin care încearcă să se apropie”, explică ea. 

Recomandări MAE

Având în vedere cele două incidente care implică atacuri de rechin, Ministerul Afacerilor Interne (MAE) a trimis un comunicat oficial prin care le recomandă cetățenilor români care se află în Egipt sau urmează să călătorească în această țară în scop turistic „să urmeze sfaturile și recomandările autorităților locale în ceea ce privește zonele sigure de recreere și înot în mare”. 

În plus, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Cairo: +202 2735 53 26, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență, mai transmite MAE. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News