Mai multe fresce de aproape un secol au fost descoperite in sala de consiliu a Primariei sectorului 1 dupa ce fusesera acoperite cu tencuiala in timpul regimului comunist. Restaurarea operelor de arta a inceput in 2005, odata cu demararea lucrarilor de renovare a salii, si a costat 3 miliarde de lei.
Sala de consiliu a fost decorata cu aceste fresce in anul 1938 de artista Olga Greceanu. Picturile il infatiseaza pe regele Carol al II-lea, dar si scene din viata boierilor din Bucurestii de altadata. ‘Aceste fresce sunt o scurta istorie a Bucurestiului. Avem pe peretele din fata o scena cu adunarea generala din Evul Mediu, pe ciobanul Bucur si Biserica Bucur, il avem pe regele Carol al II-lea la sfat cu primarul orasului si inalti demnitari. Ma bucur foarte mult ca am putut sa redau aceste minunatii bucurestenilor’, a declarat Andrei Chiliman, primarul sectorului 1.
Comunistii le-au ascuns sub tencuiala
Frescele au fost acoperite in perioada regimului comunist cu tencuiala pentru ca aduceau aminte de monarhie si de regii pe care i-a avut Romania, valori nerecunoscute de regimul comunist. De acum, operele pot fi admirate de oricine, gratuit, conform unei dispozitii date de primar.
Fresca (in italiana ‘Affresco’, derivat din cuvantul fresco = proaspat) este o pictura murala executata pe o tencuiala proaspata, in care culoarea este incorporata chimic si poate fi astfel conservata un timp nelimitat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro