Nu poţi să-i dai cu capul de pereţi pe Nicolas Sarkozy şi pe Angela Merkel, de parc-ar fi supuşii tăi, Boc şi Sulfina Barbu, mai ales că respectivii mocăiţi (mă rog, indecişi) au de hotărât destinul euro şi cheltuirea banilor ţărilor lor. Nu poţi să te stropşeşti la premierul olandez că nu te primeşte în Schengen, când ai îndeplinit formal criteriile, iar administraţia ta colcăie de corupţie. Dar, dacă pe formă, vrând mai curând să puncteze în percepţia internă, Băsescu a greşit grav, pe fond are motive de îngrijorare, chiar de teamă.
Brusc, şi-a dat seama că România riscă să se dea de-a dura, dacă băncile europene încep să-şi ducă acasă banii din filialele româneşti. Aşa e. Dar cine a dus o politică slăbănoagă în raporturile cu băncile şi cine susţinea până mai ieri că, în urma înţelegerii cu “mamele” de acum doi ani, de la Viena, acestea nu vor retrage bani din România? Nu Băsescu? Şi nu-i singurul care acum dă înapoi.
Până deunăzi, Mugur Isărescu tot repeta sloganul cu soliditatea sistemului bancar românesc, căruia i-a redus de două ori nivelul depozitului de garantare obligatoriu la BNR şi care, pe seama împrumutării permanente a statului român, a realizat profituri exorbitante. Nu-l mai aud acum. Şi nu vreau să fac o legătură cu recenta vizită la Bucureşti a şefului Grupului de la Bilderberg.
România se află pe o gheaţă lucie şi subţire, urmare a unei execrabile guvernări. Dar nu-i acum momentul stropşelilor şi al arătării cu degetul, ci al identificării rapide a unor soluţii viabile. Care – treziţi-vă barem în ceasul al doisprezecelea! – nu se află nici în mintea lui Băsescu, nici a lui Boc, nici a lui Ponta sau a lui Antonescu, ci poate apărea doar în urma unui real dialog, sunt vremuri grele, Putere- Opoziţie.
Fostul Rege Mihai împlineşte 90 de ani, prilej cu care i se cuvin urări de sănătate şi viaţă îndelungată, în linişte, departe de nebunia acestei perioade. O serie de nostalgici ai regalităţii, de intelectuali rupţi de realitate, dar şi de moderatori TV hiperexcitaţi au deturnat însă evenimentul către repunerea pe tapet a unei teme anacronice: restauraţia. Din păcate, pentru Mihai I, ideea e tardivă. Iar de veleitari, gen fiica şi ginerele său, Duda, nu poate fi vorba.
Reprobabil, dar, aglomerându- şi programele cu reportaje şi panseuri leşinate, pe tema reîntoarcerii la monarhie, televiziunile au uitat că dacă România este azi în rotundul său, asta se datorează eroismului a sute de mii de tineri care şi-au dat sângele şi viaţa pentru Patria Română, nu pentru o personalitate sau alta. Astăzi, 25 octombrie, e Ziua Armatei Române. Exact acum 66 de ani, la Carei şi la Satu Mare, ostaşii noştri recucereau ultimele borne vestice.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro