Sesiunea parlamentară începe azi, se putea altfel?, cu un megatărăboi, având în centru ceata de piţigoi a lui Emil Boc, PDL-ul pe care l-ar paşte încetarea activităţii şi radierea din Registrul Partidelor, deoarece a omis să anunţe la Tribunal, în termenul legal, de 30 de zile, că la congresul din mai şi-a modificat statutul. Nu vă grăbiţi să-i căinaţi pe actualii potocalii în curs de a deveni prăzulii. Tevatura s-ar putea chiar să le convină (“Vai, tu, ai văzut ce au păţit săracii, pentru o simplă neglijenţă?”), victimizându- i şi înscriindu-se perfect în scenariul în curs, de schimbare a culorii şi numelui partidului. Incindentul s-ar integra astfel în relansarea PDL, sub altă identitate, mai curat şi mai uscat, ca fundul unui prunc nevinovat şi cu pamperşi noi. De regulă, tâlharii îşi schimbă înfăţişarea şi numele spre a nu fi recunoscuţi de victime, care, în cazul partidului, se cheamă electorat. Un partid serios, despre ale cărui strălucite rezultate s-a bătut ore în şir apa-n piuă de către liderii săi, ba şi de către prezidentul ţării, la Şcoala de vară de la Eforie Nord, n-are nici un motiv să năpârlească şi să-şi schimbe blana.
Nu trebuie trecut însă prea uşor peste scandalul iscat în weekend. Stafful PDL (mai ales secretrarul general Ioan Oltean) a greşit grav în mai, nedepunând în 30 de zile la Tribunal documentele legate de modificările stabilite de Convenţia Naţională. Legea partidelor e chiar suprinzător de clară în această privinţă. Ministerul Public, prin Parchetul General, “va cere” (nu “poate să ceară”) Tribunalului Municipiului Bucureşti să constate încetarea de drept a activităţii partidului respectiv şi radierea sa din Registru. Dar, deşi în cunoştinţă de cauză, oamenii Codruţei Kovesi s-au făcut că plouă.
Toată lumea înţelege o propoziţie simplă, numai marele jurist care se consideră Emil Boc crede că nu-i vorba de o prevedere imperativă (deşi aceasta se referă la un termen exact, a cărui depăşire atrage o sancţiune limpede exprimată), ci de o simplă… recomandare! Nu mă mir. Boc nu face decât ca şi de astă dată să patineze cu suficienţă şi aroganţă peste legile ţării, începând cu Constituţia.
Evident, PDL nu va dispărea. Chiar dacă va fi radiat, va continua să existe şi să ne anunţe că va stăpâni ţara şi după 2012, sub altă siglă şi culoare. Ceea ce, oricum, doreşte. Justiţia se află însă în faţa unui examen esenţial. Dacă va ignora probele clare ca lumina zilei şi nu va aplica fără menajamente legea, va confirma supoziţiile că-i obedientă şi influenţată politic şi va crea un precedent juridic extrem de periculos.