Acum, „Mama” falimentarului Fond Naţional de Investiţii susţine cu candoare că ea însăşi a fost o victimă a lui Vîntu, care a fost tartorul afacerii, dar care nu şi-a pus semnătura pe acte incriminatoare. În fine, vom vedea care va fi soluţia în dosarul redeschis. Eu, unul, sunt sceptic. Mi-am adus aminte însă de sloganul FNI citind acum o declaraţie a lui Emil Boc. El îi îndeamnă, tot pe români, să fie liniştiţi, Guvernul veghează, politica sa e prudentă şi solidă, economia merge bine, Bugetul pe 2012 e alcătuit competent şi realist. Chiar dacă lucrurile se înrăutăţesc în continuare în Europa, România poate accesa banii din Acordul preventiv cu FMI, ne oferă Boc un extraveral.
Altfel spus, România ar mai avea posibilitatea să se înglodeze şi mai mult în datorii. Asta, exact când datoria externă a ţării bate suta de miliarde de euro, cea aflată în sarcina directă a Guvernului ridicându- se la 30 de miliarde, din care 20 cheltuite nu se ştie cum în ultimii trei ani. Când din fondurile postaderare la UE n-au fost încasate decât nici 4 procente, iar zeci de contracte au iscat suspiciuni la UE, decontările fiind blocate şi astfel România cotizând la UE cu mai mult decât primeşte. Când vine rapid, pe seama veniturilor populaţiei, cavalcada restituirii ratelor la FMI şi BM, care nu iartă, iar România n-are bani nici pentru a le rostogoli şi a plăti barem dobânzile. Când Agenţia Standard&Poor’s previne că economia românească rămâne vulnerabilă la şocurile externe, iar Boc propune pentru 2012 un Buget cu cheltuieli ministeriale nesăbuite pe bunuri şi servicii, cu 11% mai mari decât în 2011.
Guvernul român începe să semene, prin degringoladă financiară, cu FNI, dar cu 20 de milioane de „adormiţi”, iar Boc cu Vlas, că el semnează aceste angajamente şi datorii. Întrebarea ar fi: cine- i personajul similar lui Vîntu care, fără să semneze el însuşi, deci să răspundă, totuşi dictează?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro