Ante-scriptum. Dacă Mugur Isărescu o să declare că prăbuşirea leului în ultima săptămână a fost ceva firesc n-o să-l cred. Mai ales că, pun pariu, în zilele următoare BNR va interveni, calmând piaţa. Miroase a încă o şmecherie pe seama românilor, dacă nu chiar a cârdăşie BNR – Guvern, accizele (deci, preţurile multor produse) având a se calcula în 2012 potrivit cursului valutar leu/euro de la 1 octombrie 2011.
La Jucu, finlandezii s-au comportat ca nişte tarabagii de duzină, ca nişte simpli ambulanţi care, părân- du-li-secă vânzarea nu prea merge pe plaja de la Eforie Nord, îşi iau găleata cu “porumbelu fiert” şi se mută la Eforie Sud. Sigur că e economie de piaţă şi patronatele îşi conduc cum cred de cuviinţă afacerea. Dar Nokia nu-i, totuşi, o tarabă de doi bani. Pentru că ăsta a fost comportamentul său şi faţă de Guvernul român, şi faţă de autorităţile clujene, şi, mai ales, faţă de 2.000 de salariaţi, plus familiile lor, plus alte mii, de la partenerii Nokia, trimişi în şomaj. Clănţăiproguvernamentali s-au şi grăbit să apară pe la televiziuni, susţinând că bietul Boc n-are nici o vină. Consiliera lui, mereu ţâfnoasă, Andreea Paul Vass, afirma şi ea că Executivul nici nu ştie ce clauze sunt în contract, acesta a fost încheiat de CJ Cluj. Aiurea! Dacă Guvernul e habarnist în legătură cu o afacere de peste 1% din PIB, atunci să plece! Boc mai declara şi ieri că rămâne de văzut cum se va închide afacerea, susţinând că… sindicatele trebuie să se lupte pentru plăţi compensatorii, ca şi cum n-ar şti că sindicatele, prin Codul Muncii tocmai adoptat la presiunea investitorilor externi, sunt ca şi scoase din joc. Aşa că muncitorii de la Jucu vor încasa cam de 70 de ori mai puţin decât au primit nemţii de la Bochum, când Nokia a plecat de acolo. Iar autorităţile române, pentru utilităţile şi facilităţile asigurate gratuit – zero daune. Halal guvernare!
Cea mai interesantă reacţie a fost însă aceea a preşedintelui Băsescu, care, se putea altfel?!, a concluzionat că trebuie să vindem iute exploatările de aur, argint şi cupru, uitând, ca de obicei, să menţioneze că, în forma actuală, concesiunea de la Roşia Montană ar aduce mai nimic Bugetului (4% dividende), în raport cu valoarea zăcămintelor. Apropo, umblă zvonul că Ministerul Finanţelor are un proiect legislativ prin care dividendele să crească la 6%. E praf în ochii lumii, spre a ascunde tunul financiar. Sub 50% nici n-ar trebui să se discute, aşa cum şi fac alte ţări.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro