Astăzi, preşedintele se va adresa Parlamentului. De fapt, va vorbi doar în faţa arcului de guvernământ. După eşecul consultărilor de săptămâna trecută, de la Cotroceni, liderii Opoziţiei au anunţat că USL nu va fi prezentă în sala de plen, declarând că autoritarismul şi voluntarismul lui Traian Băsescu îl fac incompatibil ca partener de dialog deschis, democratic.
La rândul său, preşedintele – taxându-i pe Antonescu şi pe Ponta drept nişte tâmpiţei (politicianism fără valoare, superficiali, imaturi, trăsnăi etc) – a rupt şi el orice cale de comunicare civilizată şi în folosul ţării.
Sunt însă de aşteptat câteva lămuriri. Preşedintele nu va mai fi azi la un show TV, cu moderatori care să-i ridice slugarnici mingea la fileu. Prin Parlament şi în transmisie directă, ar trebui să explice naţiunii cu argumente pertinente, nu cu afirmaţii gratuite şi cu susţineri ieftine, de ce deturnează mereu agenda publică spre chestiuni colaterale (reîmpărţirea ţării, revizuirea Constituţiei, tărăboiul cu “trădarea” lui Mihai I) şi nu cantonează preocuparea lumii politice şi a guvernanţilor în dezbaterea şi soluţionarea problematicii economice şi sociale. De ce şi până când nu se va opune înglodării ţării în datorii externe, paralele cu prăduirea bugetului public şi, mai nou, cu suspiciunea deturnării chiar a unor fonduri UE? De ce şi până când va continua jaful din companiile de stat şi vor fi menţinute salariile nesimţite din ministere, în timp ce sunt daţi afară zeci de mii de slujbaşi mărunţi şi se ia şi pielea de pe salariaţii de rând şi de pe pensionari? De ce nu dă doi bani pe deciziile Curţii Constituţionale, când nu-i convin? De ce nu are nici o reacţie când oficialităţi ungare îşi permit să ne indice cum să ne organizăm ţara?
Nen, nen, nem! A fost răspunsul UDMR la supraoferta-capcană, 8+2, ca a unui negustor de iaurt căruia îi merg prost afacerile, a preşedintelui. Opoziţie chiar în interiorul Coaliţiei.
Şedinţa de azi a Parlamentului are un viciu. Preşedintele, deşi se adresează, de fapt, naţiunii, nu va prezenta un “raport” urmat de dezbateri democratice, ci un text dogmatic (termenul uzitat e “mesaj”), pe care-l va citi ca un autocrat, ca un suveran, şi va pleca: Magister dixit. E o procedură care s-ar cuveni clarificată la revizuirea Constituţiei.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!