Liderii PSD şi PNL se lamentează acum prin televiziuni, acuzându- şi adversarii de fraude gosolane şi făţişe. Aşa o fi, dar aceasta e o chiţăială de şoareci prinşi în capcană din propria prostie. E contraproductivă, nu va anula rezultatul şi, mai ales, nu lasă barem impresia că în anul electoral 2012, când bătălia va fi totalăşidecisivă, îşi vor schimba tactica. Erorile USL pleacă din start, de la însăşi propunerea candidaţilor. E greu de crezut că în această alianţă nu se găsesc nume tinere, nevulnerabile, candidaţi puternici şi oneşti, care să prezinte programe concrete, solide şi argumentate, nu palavre de tipul “cu noi o să fie bine”. Într-o competiţie în care PDL abuzează de influenţa infrastructurii de stat şi dispune de imensele fonduri de partid, acumulate prin intermediul clientelei beneficiare de contracte cu statul, sacoşele electorale vor continua să aibă un rol decisiv mai ales în opţiunile electoratuluirural sărac. Iar USL, după 8 ani (PSD), respectiv 4 ani (PNL) de “secetă”, nu va avea portofelul plin.
Cât priveşte aroganţa şi potlogăriile făţişe ale jupanilor PDL, mirosind a fraudare a alegerilor, iarăşi USL a avut doar o reacţie plângăcioasă. În chiar dimineaţa scrutinului, Ponta zicea că ar fi trebuit să îşi retragă candidaţii. Dar cine l-a oprit să o şi facă, demonstrativ?! Cine putea şi trebuia să ceară, în campanie, observatori ai PE şi ai CE, sau, acum, să prezinte acestor instituţii europene un dosar cu probe categorice?
Cine trebuie – începe sesiunea parlamentară – să se bată mai convingător, aliindu-se cu societatea civilă, spre a se vota adoptarea grabnică a Legii electorale, prin care să se interzică hotărât peşcheşurile electorale şi să se pună sub ferm control fondurile partidelor şi ale candidaţilor? Nu cumva USL?
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro