Acum vreo 30 de ani, în câteva locuri din Bucureşti, între care Piaţa Galaţi, au apărut nişte vitrine aparte. Pozele mai multor indivizi de prin cartier erau însoţite de texte scurte, la obiect, care le dezvăluiau îndeletnicirile mai puţin cunoscute de către cei din zonă: unul era hoţ de buzunare, altul tâlhar, al treilea escroc etc. În fiecare zi, în dreptul vitrinelor, lume ca la urs. Efectul? Unii din cei vizaţi s-au potolit, iar alţii şi-au pierdut urma-n alte zări.
Mi-am adus aminte de acest episod pornind de la o realitate prezentă. Puţini, foarte puţini dintre alegători mai ştiu care le e deputatul sau senatorul. Şi mai puţini ştiu cum le reprezintă ei interesele, ce legi propun sau votează. Multe din legile strâmbe care au trecut prin Parlament ca prin brânză şi care au afectat grav viaţa românilor (salarii, pensii, ajutoare sociale, sănătate, educaţie, fonduri bugetare cheltuite abuziv etc.) au fost impuse prin votul adesea secret (ori, în cazul legilor asumate de Guvern, prin neexercitarea îndatoririi de a vota de către arcul guvernamental) al parlamentarilor Puterii. Care, profitând de acest anonimat, se duc şi mai ales se vor duce anul viitor în colegii, susţinând, fiecare, că şi-au îndeplinit cu cinste mandatul şi cerând să mai fie aleşi, ei şi partidul lor, încă o dată. Când, de fapt, au minţit, şi-au încălcat promisiunile şi şi-au văzut doar de bunăstarea lor.
Nu văd de ce Opoziţia şi societatea civilă nu ar trece la o informare corectă şi concretă a populaţiei din colegii – sub genericul “Aflaţi cum vă reprezintă parlamentarii dv.” – prin intermediul unor panouri sau vitrine. Cu fotografii şi cu texte devoalând acţiunile şi mişmaşurile unor parlamentari sau miniştri, modul în care aceştia (nu) au apărat cetăţenii. Astfel de “insectare” ar putea fi amplasate la sediile Opoziţiei, ale ONG-urilor sau ale caselor pensionarilor. Pentru că populaţia are dreptul ca, la alegerile şi aşa comasate abuziv, să voteze în cunoştinţă de cauză.

 
 

Urmărește-ne pe Google News