de Laura Ștefănuț
Bleumarin, fără blindaje și cu geamurile lăsate, Dacia Logan l-a purtat pe Papă de la aeroport la Palatul Cotroceni. Le făcea cu mâna oamenilor, care răspundeau bucuroși.
Am asistat la un moment rar, cu șoferi care zâmbesc în ambuteiaje, fac poze și gesturi primitoare.
Prin comportamentul său modest, Papa reamintește care este rolul liderilor, fie ei spirituali sau seculari: acela de a sluji interesul public, nu propriile interese sau pe cele ale instituțiilor pe care le conduc.
Papa Francisc pare să fie cel mai iubit Papă din istorie, iar asta se datorează în mare parte modestiei și deschiderii sale. Modestia și sobrietatea sunt teme centrale ale papalității sale, alături de iertare și bucurie.
Popularitatea sa ne poate arăta că au apus vremurile în care opulența era marca puterii, că liderii trebuie să inspire alte valori pentru a avea suportul public.
Sobrietatea Papei Francisc
Încă de la învestire, Francisc a preferat haine mai simple, un apartament mai puțin impunător și mașini modeste.
În seara după învestirea ca Papă, în loc să folosească limuzina Mercedes blindată, a călătorit cu un minibus în care se aflau Cardinalii care îl votaseră în cea mai înaltă funcție a Bisericii Catolice. Apoi a primit cadou un Renault vechi, cu 300.000 km la bord, pe care l-a preferat pentru plimbările prin Vatican, în locul luxosului Papamobil.
În 2017, Papa a primit un Lamborghini luxos, evaluat la peste 150 mii de euro. A ales să îl vândă la licitație și să doneze banii către mai multe organizații caritabile, care se ocupau de suportul pentru femei traficate, de reconstruirea caselor distruse de ISIS și de ajutor umanitar în Africa.
Francisc a criticat cultul banilor, care generează inegalități, dar în același timp a spus că le oferă dragoste atât bogaților cât și săracilor. Consideră că este datoria lui să le reamintească bogaților să îi ajute pe săraci.
Faptul că la intrarea în România a preferat o Dacia Logan reamintește de misiunea sa. În continuare, Papa va folosi o Dacia Duster, modificată pentru securitatea acestuia.
Faptul că românii l-au primit atât de călduros, ar trebui să îi pună pe gânduri pe prelații Bisericii Ortodoxe. Vor continua aceștia să prefere luxul mașinilor și caselor scumpe, sau un alt tip de bogăție: ajutorul dat aproapelui.
Banul, ochiul dracului
Pe de altă parte, încrederea în Biserica Ortodoxă Română a scăzut constant de la revoluție (dacă în 1990 se situa în jur de 90%, în 2017 ajunsese la 50%). Nunțile, botezurile, înmormântările sunt plătite scump, iar așteptările unor preoți nu țin cont de statutul financiar al enoriașilor. Ziarele și platformele online sunt pline de poze cu prelați care coboară din mașini de lux. Vânzarea pe bani grei a parohiilor și scandalurile de corupție vor contribui și ele la scăderea încrederii.
Opulența face Biserica să fie percepută ca o instituție care acționează pentru binele propriu, nu pentru binele comunităților.
„Dumnezeu e unul singur”
Cum au primit credincioșii Români vizita suveranului Pontif?
”M-am bucurat mult că i-a putut da fiului meu binecuvântare”, spune o mamă emoționată. Este printre primii români care l-au primit pe Papă în România. „Sunt convinsă că această sfântă binecuvântare ne va ajuta în tot ce vom face”, adaugă femeia.
Din scaunul cu rotile, elevul binecuvântat de Papă oferă o lecție de toleranță.
„Este un moment de care nu știu dacă voi mai avea parte vreodată. Indiferent dacă ești ortodox cum sunt eu sau catolic, sau protestant, Dumnezeu este unul singur și asta ar trebui să conteze”, spune băiatul. „Faptul că l-am văzut și m-a binecuvântat face mai mult decât 1000 de cuvinte”.
”Vizita aici în România este o vizită de suflet”, spune un bărbat. Cum îl descrie pe Papă? „Iubire, credință, pace, blândețe, înțelegere, compasiune”, enumeră bărbatul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro