„Tocmai am aflat că Ildar Dadin a murit într-o bătălie în regiunea Harkov”, a scris, pe rețeaua X, Ksenia Larina.

Potrivit jurnalistei, vestea morții activistului rus Ildar Dadin i-a fost dată de un alt participant la război, fostul vicepreședinte al Gazprombank, Igor Volobuev.

Ildar Dadin a venit în Ucraina la începutul anului 2023 pentru a se alătura Forțelor Armate ale Ucrainei și a lupta împotriva armatei ruse. A mers pe front în Corpul de voluntari ruşi și a luptat sub indicativul „Gandhi”.

Ildar Dadin este primul rus care a fost condamnat în temeiul unui articol privind încălcările repetate ale regulilor de organizare a mitingurilor în Rusia.

Acest articol apărut în Codul Penal al Federației Ruse în 2014 a fost numit de jurnaliștii ruși „articolul Dada”.

Dadin a fost condamnat în decembrie 2015 la trei ani de închisoare, pentru proteste neautorizate repetate. El demonstrase paşnic singur împotriva politicilor Kremlinului.

Ulterior, termenul a fost redus la doi ani și jumătate, activistul fiind eliberat după 15 luni, când sentinţa a fost anulată.

În 2016, Dadin a vorbit despre tortura din închisoarea IK-7 din Karelia, unde a fost plasat. Informațiile despre tortură și bătăi au fost confirmate ulterior de alți prizonieri și de rudele acestora, dar Comitetul rus de anchetă nu a constatat nereguli, în urma inspecției.

Urmărește-ne pe Google News