„Subscriu la fiecare cuvânt pe care l-am spus, pentru care sunt incriminat astăzi”, a afirmat Kara-Murza, referindu-se la lupta lui împotriva ofensivei din Ucraina și a președintelui Vladimir Putin.

„Nu numai că nu mă căiesc pentru nimic din toate acestea – sunt mândru de ele”, a spus opozantul în cuvinte de încheiere adresate instanței, care au fost publicate pe canalul Telegram al jurnalistului Alexei Venediktov.

Kara-Murza, în vârstă de 41 de ani, este acuzat de comiterea a trei fapte penale grave, „înaltă trădare”, difuzare de „informaţii false” despre armata rusă şi activitate ilegală desfășurată pentru o organizaţie considerată „indezirabilă”.

„Mă învinovățesc doar de un singur lucru”, a spus Kara-Murza.

„Nu am reușit să conving suficient de mulți compatrioți și politicieni din țările democratice de pericolul pe care actualul regim de la Kremlin îl reprezintă pentru Rusia și pentru lume”, a precizat acesta.

Jurnalist cu educație occidentală, Kara-Murza a fost un apropiat al liderului opoziției ruse, Boris Nemțov, care a fost împușcat mortal lângă Kremlin în anul 2015.

„Sunt mândru de faptul că Boris Nemțov m-a adus în politică. Și sper că nu îi este rușine de mine”, a mai spus Kara-Murza.

Procesul său este cel mai recent dintr-o serie de cazuri împotriva vocilor opoziției din Rusia, în cadrul unei represiuni care s-a intensificat de când președintele rus Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina, anul trecut.

Procurorii au cerut 25 de ani de închisoare împotriva lui.

Verdictul este așteptat lunea viitoare, dar politicianul a declarat: „Îmi cunosc sentința… acesta este prețul pentru a nu tăcea în Rusia acum”.

Kara-Murza susține că a fost otrăvit de două ori – în 2015 și 2017 – din cauza activităților sale politice, dar a continuat să petreacă perioade lungi de timp în Rusia.

Starea lui s-a înrăutățit în închisoare, afirmă avocatul opozantului, Vadim Prokhorov.

„Știu, de asemenea, că va veni ziua în care întunericul de deasupra țării noastre se va risipi. Când războiul va fi numit război… când cei care au instigat și au început acest război vor fi cei care vor fi catalogați drept criminali, și nu oamenii care au încercat să-l oprească”, a mai spus Kara-Murza.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News