„Este foarte important să nu-l lăsăm pe Vladimir Putin să câştige războiul împotriva Ucrainei”, a atras atenția Kara-Murza într-un interviu acordat pentru AFP înainte de a fi primit, luni, de preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Este foarte important să nu-i permitem lui Vladimir Putin să-şi salveze faţa la sfârşitul acestui război”, a insistat el.

„Gata cu realpolitik”

Vladimir Kara-Murza, care ispăşea o pedeapsă de 26 de ani de închisoare într-o colonie penitenciară din Siberia, face parte dintr-un grup de disidenţi şi cetăţeni străini eliberaţi luna trecută în cadrul unui schimb de deţinuţi, notează AFP, potrivit news.ro.

Opozantul rus s-a declarat încrezător în privința revenirii sale într-o bună zi în Rusia, pentru că „regimul” lui Putin nu va dura, cu condiţia să înceteze „realpolitik” occidentală faţă de liderul rus, care l-a transformat în „monstrul care este astăzi”. „Gata cu realpolitik”, a subliniat el.

„Dacă, Doamne fereşte, regimul lui Putin este autorizat să prezinte sfârşitul acestui război ca pe o victorie a lui şi să rămână la putere, într-un an sau 18 luni vom vorbi despre alt conflict sau altă catastrofă”, a avertizat Kara-Murza.

Solidaritate cu ucrainenii

Vladimir Kara-Murza, în vârstă de 43 de ani, care are dublă cetățenie rusă şi britanică, a declarat că ar fi „onorat” să se ducă în Ucraina şi să-l întâlnească acolo pe preşedintele Volodimir Zelenski, apreciind că este necesar să se creeze legături între mişcările în favoarea democraţiei din Rusia şi Ucraina.

„Trebuie să găsim mijloace de trăi împreună şi de a depăşi această oribilă tragedie pe care regimul lui Putin a declanşat-o”, a spus el.

„Acest lucru nu va fi uşor, nu va fi rapid, dar ştim că este posibil”, a continuat opozantul, adăugând că a nutrit o „solidaritate specială” faţă de ofiţerii ucraineni închişi în aceeaşi tabără de detenţie cu el, chiar dacă nu putea să comunice cu ei.

El era „absolut sigur” că va muri în colonia penitenciară siberiană în care fusese încarcerat. Până când, într-o dimineaţă, a fost urcat brusc într-un avion către Moscova, iar apoi eliberat într-un schimb cu alţi deţinuţi la Ankara, capitala Turciei.

„Nimeni nu ne-a cerut vreodată acordul. Ne-au îmbarcat într-un avion ca pe nişte animale şi ne-au aruncat în afara Rusiei”, a declarat el.

În opinia lui, „nu numai că regimul lui Putin nu este etern, dar eu cred că se va sfârşi într-un viitor foarte apropiat”. La acel moment, „vom avea o sarcină uriaşă de îndeplinit pentru a ne reconstrui ţara din ruinele pe care le va lăsa Putin”, a insistat Kara-Murza.

Evocând căderea regimului ţarist în 1917 şi căderea Uniunii Sovietice în 1991, Kara-Murza susţine că „schimbările politice majore în Rusia au loc brusc şi neaşteptat şi nimeni nu este pregătit niciodată de ele”.

„Viitor în mișcare”

Vladimir Kara-Murza, căruia fostul ministru şi opozant Boris Nemţov, asasinat la Moscova în februarie 2015, îi era mentor, a declarat că nu-şi face griji faţă pentru siguranţa sa.

Cuvântul „siguranţă” nu face parte din vocabularul cuiva care se opune regimului Putin în Rusia, explică el, după ce a fost otrăvit în două rânduri înainte să fie arestat în 2022.

„Dar fie că Putin vrea ori ba, viitorul este în mişcare”, dă asigurări el.

Kara-Murza întâmpină dificultăţi în a descrie emoţiile pe care le-a avut atunci când  aflat despre moartea liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, în februarie, în altă închisoare.

„L-am auzit la radio”, povesteşte el. „După luni de izolare, mintea începe să-ţi joace feste. Am crezut că poate am inventat totul”, continuă el, declarând că este sigur că Navalnîi a fost ucis din ordinul lui Vladimir Putin.

„Orice lider occidental care-i strânge mâna lui Vladimir Putin strânge mâna unui criminal”, afirmă el.

„Furia” împotriva „crimelor” comise de regimul lui Putin în Rusia şi în Ucraina au întărit-o pe soţia sa, Evghenia, care a fost prezentă la interviul cu AFP, la Paris. Din SUA, unde locuia împreună cu copiii lor, ea a luptat neîncetat pentru eliberarea lui.

„Furia pe care am simţit-o toţi anii ăştia depăşeşte toate fricile pe care le-aş putea avea”, a declarat ea, adăugând că vrea să continue să lupte pentru eliberarea altor deţinuţi politici.

„N-aş fi aici vorbind cu dumneavoastră, dacă n-ar fi fost Evghenia”, conchide Vladimir Kata-Murza.

Urmărește-ne pe Google News