Orban: Ne menţinem condiţia de a avea 233 de semnături, am avut discuţii şi cu parlamentari PSD

UPDATE ora 15.00 Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat, la Parlament, că la ora actuală există un text al moţiunii de cenzură, transmis tuturor partidelor din Opoziţie.

„PNL este pregătit să depună moţiunea de cenzură, cât mai rapid, dar ne menţinem condiţia de a strânge 233 de semnături pentru susţinerea moţiunii, pentru a avea garanţia că va fi încununată de succes”, a spus Orban.

Liderul PNL a anunţat noi negocieri, săptămâna aceasta şi a precizat că, până la sfârşitul săptămânii speră să vină cu noutăţi.

Orban a mai afirmat că este importantă data la care se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură, pentru a nu exista absenţi dintre semnatarii moţiunii de cenzură.

În plus, preşedintele PNL a recunoscut că au existat discuţii şi cu parlamentari de la PSD.

USR forţează o asumare a moţiunii de cenzură de către ALDE şi Pro România

Parlamentarii USR au solicitat, luni, grupurilor Pro România şi ALDE să-şi exprime în mod „clar” poziţia cu privire la moţiunea de cenzură şi îi invită pe reprezentanţii acestora la o discuţie.

În acest moment, criza politică poate fi deblocată doar de o moţiune de cenzură.

PSD nu se grăbeşte să ceară, în Parlament, un vot de încrede, astfel că Guvernul, fără titulari la câteva monistere importante, precum Internele, Educaţia, Mediul, relaţia cu Parlamentul şi Energia funcţionează din inerţie.

Liberalii spun că nu se încred în parlamentarii de la Pro România şi ALDE, care înclină balanţa, în privinţa şanselor moţiunii de cenzură de a fi adoptată în Parlament.

ALDE se află într-un proces de destructurare, duppă ce mai mulţi lideri s-au declarat împotriva alianţei cu Pro România şi cer Congres extraordinar.

Ca reacţie, Călin Popescu Tăriceanu a decis, într-o şedinţă convocată vineri, de urgenţă, să îi dea afară din partid pe Teodor Meleşcanu şi pe Graţiela Gavrilescu.

ALDE a pierdut grupul parlamentar de la Senat, după plecările din ultima perioadă, iar aceeaşi soartă ar putea să o aibă şi grupul de la Camera Deputaţilor.

Ludovic Orban spune că PNL nu va depune moţiunea decât atunci când va fi sigur că au 233 de voturi în favoarea lor.

„Depunem moțiunea de cenzură. Săptămâna viitoare avem noi runde de discuții cu posibili parteneri. Deja textul moțiunii este discutat cu partenerii din opoziție, din UDMR. Forma a fost trimisă către ALDE și Pro România. În condițiile în care săptămâna viitoare vin la discuții, șansele moțiunii sunt foarte mari. Vom depune moțiunea când vom avea 233 de semnături. Opoziția are o singură armă la dispoziție și trebuie folosită atunci când are cele mai mari șanse să cadă Guvernul”, a spus Orban, duminică, la Digi 24.

Cum trece moţiunea de cenzură. Ce prevede Regulamentul

Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituţia României.

 
 

Urmărește-ne pe Google News